Na Cetinju počelo obilježavanje Evropske nedjelje mobilnosti

#Društvo #Cetinje #MeđunarodnaBiciklističkaTrkaGrandPrix“Lovćen2017”

IMG_5183.jpg

Prva Međunarodna biciklistička trka Grand Prix “Lovćen 2017” vožena je juče na relaciji Cetinje – Lovćen, čime je u crnogorskoj prijestonici počelo obilježavanje Evropske nedjelje mobilnosti.

U kategoriji “Mountain bike” prvo mjesto osvojio je Momir Bulatović iz Biciklističkog kluba Budućnost, dok je u kategoriji “Drum” pobijedio Srećko Đolić iz kraljevačkog Metalca.

Drugo i treće mjesto u kategoriji “Mountain Bike” pripalo je članovima cetinjskog biciklističkog kluba Njegoš – Ivanu Gardaševiću i Dušanu Đakonoviću.

Trku je otvorio zamjenik gradonačelnika Momčilo Martinović koji je istakao da ovakve manifestacije osim razvijanja sportskog duha, doprinose i jačanju svijesti o značaju očuvanja životne sredine, promociji zdravih stilova života i većoj bezbjednosti u saobraćaju.

Trku, koja je dio programa „Ljeto u Prijestonici“ organizovao je BK “Njegoš”, uz podršku Biciklističkog saveza Crne Gore i Prijestonice Cetinje.

Učenici iz cetinjskih osnovnih škola prisustvovali su edukativnom času ispred Narodne biblioteke i čitaonice “Njegoš” i tom prilikom razgovarali sa članovima biciklističkih klubova koji su učestvovali u trci.

Evropska nedjelja mobilnosti ove godine obilježava se pod temom “Čista, zajednička i inteligentna mobilnost”.

Cilj manifestacija je da se građanima ukaže na važnost otvaranja i oživljavanja javnih prostora, parkova, trgova, ulica – za okupljanja i druženja, posebno onih namijenjenih djeci i mladima.

Iz UNDP-a je saopšteno kako se obilježavanjem Evropske nedjelje mobilnosti žele ohrabriti građani Crne Gore da voze bicikl, idu pješke, koriste javni prevoz i voze se zajedno autom.

Evropska nedjelja mobilnosti završava se 22. septembra obilježavanjem „Svjetskog dana bez automobila“.

S.Đ.

Izvor: Cafe Del Montenegro

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!