NATO šalje pomoć Crnoj Gori

#Požar

NATO i saveznici pomoći će Crnoj Gori u borbi sa vatrenim stihijama, slanjem aviona za gašenje požara, takozvanog kanadera, saopšteno je juče Dnevnim novinama iz Alijanse.

Vatrogasci se danonoćno bore s vatrenom stihijom (Foto: Gov.me)

Iz ovog saveza kažu da su crnogorske vlasti juče uputile zahtjev za pomoć NATO, tražeći od Alijanse i saveznika jedan avion, kanader, u znak podrške nastojanjima Crne Gore da se izbore sa požarima koji bukte u našoj zemlji.

„To su učinili kroz Evroatlantski centar za odgovor na vanredne situacije (EADRCC). Zahtjev je odmah dostavljen nacionalnim centrima NATO saveznika i svim partnerskim zemljama koje posjeduje ovakav tip aviona. Čim se utvrdi koja zemlja može da pomogne, crnogorske vlasti će sa tom državom odmah dovršiti potrebne procedure za primanje tražene pomoći“, rekao je u izjavi za Dnevne novine NATO zvaničnik.

Objašnjava i da je EADRCC glavni civilni mehanizam NATO-a u evroatlantskom području.

Centar je u pripravnosti da odgovori na vanredne situacije u evroatlantskoj regiji i funkcioniše kao koordinacioni centar za sve zahtjeve i nudi pomoć tokom cijele godine, 24 časa na dan, pri čemu dodaje da se zahtjev za međunarodnu pomoć aktivira u roku od dva sata od prijema.

Naša zemlja je od ovog tijela zatražila međunarodnu pomoć nakon poplava u decembru 2010. i teških sniježnih padavina u februaru 2012. godine, a u oba slučaja međunarodna zajednica je pozitivno odgovorila na hitne potrebe Crne Gore i NATO članice i partneri su pružili pomoć u naturi i finansijskim sredstvima.

Centar je osnovan u sjedištu NATO-a u junu 1998. godine kao sredstvo za planiranje u vanrednim situacijama i kao jedan od dva osnovna elementa politike Evroatlantskog partnerskog savjeta EAPC u oblasti olakšanja međunarodnih katastrofa.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!

1 komentar

  1. u naturi pomogli, šou. a požar bukti 5 dana i sada kada je sve spaljeno dolazi nato

Comments are closed.