Nezadovoljni sistemom, roditelji djecu školuju sami

#Društvo #CrnaGora #PatricijaPobrić #Školovanje

skolovanje-kod-kuce.jpgPrema Zakonu osnovno vaspitanje i obrazovanje obavljaju ustanove, ali se može, u skladu sa zakonom, obavljati i kod kuće. Međutim, ova se mogućnost u Crnoj Gori još rijetko koristi.

Kako su iz Ministarstva prosvjete kazali Vikend novinama, ovakvih slučajeva je bilo tek nekoliko u prethodnom periodu i bili su, između ostalog, vezani za boravak djeteta van zemlje i sl.

Međutim, u posljednje vrijeme zainteresovanost za ovaj vid obrazovanja raste i zbog sve veće razočaranosti roditelja u sistem obrazovanja. Tako je Podgoričanka Patricija Pobrić iz navedenog razloga riješila da probije led i da obrazovanje djeteta “uzme u svoje ruke“.

“Moja ćerka i ja smo tek ušli u te vode, i moje znanje se zasniva na četiri mjeseca istrage i priče sa roditeljima koji tako školuju djecu“, kaže Pobrić za VN.

Ona napominje da ne poznaje mnogo roditelja u Crnoj Gori koji su se opredijelili za ovaj vid školovanja djece, te da su to uglavnom stranci.

Montesori pedagogija sve popularnija

Popularnost obrazovanja kod kuće raste i u okruženju, gdje se sve češće primjenjuje i samostalna priprema djece za osnovno obrazovanje. Tako majka dvoje dječaka iz Kragujevca Svetlana Branković kaže da sa starijim sinom, koji ima četiri i po godine, uveliko radi po Montesori pedagogiji.

“Svakodnevno već oko tri godine radim s njim po Montesori pedagogiji koliko je to moguće u finansijski ograničenom budžetu i potpunom nedostatku profesionalne podrške na srpskom jeziku i eto, sa četiri i po smo počeli predškolski program, pravilno drži olovku, logično razmišlja i želi da uči“, priča Branković za VN.

Ona naglašava da je ovo godina testiranja, u kojoj će zaključiti da li ona i dijete zaista mogu da iznesu zadate aktivnsti.

“U slučaju da do kraja ove školske godine moje dijete pređe predškolsko gradivo, vodila bih ga na testiranje u državnu osnovnu školu, i eventualno odmah upisala u prvi razred školovanja kod kuće. Razlog? U državnim školama se ne posvećuje pažnja nadarenoj deci“, istakla je Branković.

Prethodila duga priprema

S obzirom da se odlučila da dijete podučava samostalno, ona se, kako kaže, dugo za to pripremala.

“S jedne strane, pripremala sam sebe kao učitelja, a sa druge strane sam istraživala tehnike učenja, metodologiju i uopšte literaturu koju treba koristiti. Sve to na engleskom jeziku, a prije svega prema zvaničnim standardima iz Velike Britanije, koji su vrlo detaljni, ali prilikom definisanja oblasti koje dijete treba da savlada, visoko vrednuju napredak djeteta u fizičkom, emocionalnom i sociološkom smislu“, naglašava Branković.

Ona kaže da je u zemljama kao što su Velika Britanija, Australija, SAD, Italija podučavanje dece kod kuće veoma popularno i roditeljima su na raspolaganju brojne agencije koje nude sve, od literature i posebno pripremljenih vannastavnih aktivnosti, do psihološke podrške roditeljima kojima motivacija opadne…

S druge strane, kako kaže, u Njemačkoj je ovaj vid školovanja potpuno zakonski zabranjen.

“Ipak, ovakav način školovanja je zainteresovao i mnoge roditelje sa naših prostora, a prije svega time što česte i nelogične promene obrazovnih sistema definitivno ne podržavaju standarde niti školuju perspektivna zanimanja“, predočila je Branković.

Više vremena za rad na sebi

Što se socijalizacije tiče, Branković vjeruje da djeca koja se školuju ovako imaju mnogo više vremena za sport, slikarstvo ili druga interesovanja.

“Za ovaj način obrazovanja odlučuju se roditelji nadarene djece, hiperaktivne djece, djece sa poremećajem pažnje (ADHD sindrom) ali se odlučuju i roditelji nezadovoljni sociološkim uticajem svoje okoline, odnosno roditelji koji žele da nkeguju drugačije vrednosti od onih koje su nametnute iz okoline u kojoj žive. Do sada sam čula samo pozitivna iskustva, djeca brže napreduju, posjeduju mnogo više klasičnog znanja nego djeca iz regularnih škola, i imaju mnogo više slobodnog vremena koja koriste da rade na sebi“, zaključila je Branković.

Uslovi: Djecu ne može da podučava bilo ko

Međutim, crnogorski pravni sistem onemogućava da djecu predškolskog uzrasta podučava bilo ko. Prema Zakonu o predškolskom obrazovanju, djecu u porodici može podučavati privatni vaspitač i to samo ako ispunjava uslove za vaspitača, odnosno vaspitača saradnika propisane ovim zakonom, ako nije u radnom odnosu i ako se prijavi nadležnom organu opštine i nadležnoj prosvjetnoj inspekciji.

“Lice iz stava 3 ovog člana bavi se predškolskim vaspitanjem i obrazovanjem kao osnovnom djelatnošću. Evidenciju o privatnom vaspitaču vodi Ministarstvo”, navodi se u Zakonu.

Takođe, i kada je u pitanju osnovno obrazovanje da biste svojoj djeci omogućili adekvatno obrazovanje kod kuće, morate najprije ispuniti nekoliko uslova.

U Ministarstvu prosvjete tako napominju da je roditelj koji organizuje osnovno obrazovanje djeteta kod kuće dužan da, najmanje dva mjeseca prije početka obrazovanja, u pisanoj formi, o tome obavijesti školu u koju je dijete upisano.

“Obavještenje treba da sadrži: ime i prezime djeteta, adresu gdje će se obrazovanje realizovati i ime i prezime i stručnu spremu lica koje će ga obrazovati. Nastavničko vijeće škole odlučuje o obrazovanju djeteta kod kuće, a škola vodi evidenciju i dokumentaciju o obrazovanju učenika kod kuće“, navode iz Ministarstva.

Obrazovanje kod kuće, dodaju, nije predviđeno zakonom za učenike srednjih škola.

“Napominjemo, pak, da učenik srednje obrazovanje može steći u svojstvu vanrednog”, ističu u Ministarstvu.

Škola provjerava znanje stečeno kod kuće

Kako ističu u Ministarstvu prosvjete, škola je dužna da organizuje provjeru znanja učenika koji se obrazuje kod kuće iz svih nastavnih predmeta određenog razreda, na kraju jednog polugodišta, odnosno na kraju nastavne godine.

“Rok za podnošenje prijave je 30. april tekuće školske godine. Škola obavještava roditelje o terminu provjere znanja najkasnije pet dana prije početka provjere znanja. Komisiju za provjeru znanja koju imenuje direktor čine predsjednik, ispitivač i stalni član. Provjera znanja obavlja se u ustanovi u koju je učenik upisan“, predočili su iz Ministarstva.

Oni objašnjavaju da, izuzetno, kada nije moguće sprovesti provjeru znanja u ustanovi zbog bolesti učenika, ustanova može odobriti provjeru znanja i na drugom odgovarajućem mjestu.

Skuplje ali vrijedi

Branković napominje da je, ako bi se govorilo o finansijskoj strani, školovanje kod kuće znatno je skuplje.

“Prije svega, za jedno dijete morate kupiti učila koje koristi čitav razred ili čak nekoliko generacija učenika klasične škole, kao npr. anatomska učila ili mikroskop. No, za niže razrede, recimo do trećeg, školovanje može biti jeftinije od klasičnog jer imate priliku da s djetetom dosta toga reciklirate“, ističe Branković i napominje da ono što se podrazumijeva, što je osnova školovanja kod kuće, to je bogata biblioteka.

“Enciklopedije su osnova većine časova od najnižeg uzrasta. Ali koliko zapravo uložite u knjige, toliko možete očekivati da vam dijete bude obrazovano. Dakle, školovanje kod kuće nije prilika da se dijete rastereti od učenja nego da uči više od vršnjaka. Gotovo svi roditelji koji vode svoje kućne škole govore da djeca idu bar jedan “razred” ispred vršnjaka“, savjetuje Branković.

Izvor: Cafe Del Montenegro

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!