Nezaposleno 54 arhitekata i urbanista

#Društvo #Nezaposleni #Visokoškolci

nezaposleni-mladi.jpg

Na evidenciji Zavoda za zapošljavanje Crne Gore (ZZZCG) je početkom jula bilo 54 nezaposlenih visokoškolaca iz grupe zanimanja arhitekti i urbanisti, koliko i prošle godine u tom periodu.

Iz Zavoda su napomenuli da su među visokoškolcima koji su 06. jula prošle godine bili na evidenciji nezaposlenih i oni koji su se tada nalazili na Programu stručnog osposobljavanja visokoškolaca, dok ih na ovogodišnjoj evidenciji nezaposlenih visokoškolaca nema.

Kako su pojasnili, počeli su da usklađuju evidenciju nezaposlenih sa novim zakonskim rješenjima.

Iz Zavoda su ukazali da su se izmjenom Zakona o zdravstvenom osiguranju stekli uslovi da svi građani Crne Gore ostvaruju pravo na zdravstvenu zaštitu kod Fonda zdravstva.

„Tim propisom data je mogućnost Zavodu da uredi evidenciju nezaposlenih, na kojoj treba da ostanu osobe koje imaju potrebu za uslugama nacionalne službe zapošljavanja, odnosno oni koji aktivno traže zaposlenje“, objašnjavaju iz ZZZCG.

Zavod je, kako navode, prestao da vodi evidenciju o svim visokoškolcima uključenim u Program stručnog osposobljavanja, jer su angažovani kod poslodavaca radi sticanja radnog iskustva.

„Zavodu nijesu na raspolaganju za aktivne mjere zapošljavanja. Oni nijesu aktivni tražioci posla, a do sada su se prikazivali u ukupnom broju nezaposlenih“, rekli su iz ZZZCG agenciji MINA.

Oni su saopštili da je na evidenciji nezaposlenih ZZZCG 06. jula prošle godine bila 131 nezaposlena osoba sa zanimanjima iz grupe arhitekti i urbanisti, od čega je 77 je u tom momentu bilo na stručnom osposobljavanju.

Kako su rekli iz ZZZCG, radi korektnosti upoređivanja ove sa prethodnom godinom, visokoškolci iz grupe zanimanja Arhitekti i urbanisti koji su u prošloj godini bili na stručnom osposobljavanju, a nalazili su se na evidenciji nezaposlenih 06. jula 2016. godine, izuzeti iz analize.

„Na evidenciji Zavoda su 06. jula ove godine bila 54 nezaposlena visokoškolaca sa zanimanjem iz analizirane grupe zanimanja, što je na istom nivou kao i na isti dan prethodne godine (kad se izuzmu oni na stručnom osposobljavanju)“, naveli su iz Zavoda.

Kako su kazali, najviše ih je sa završenim četvorogodišnjim (240 kredita) – 29 visokoškolaca (54 odsto), zatim sa završenim trogodišnjim studijama (180 kredita) – 20 (37 odsto) i pet (devet odsto) magistara i mastera.

Iz Zavoda su naveli da se mogućnost zapošljavanja, kao osnovnog parametra za određivanje položaja nezaposlenih sa određenim zanimanjem ili grupom zanimanja na tržištu rada, posredno može sagledati kroz odnos obima zapošljavanja i evidentirane ponude, kao i odnosa obima zapošljavanja i priliva novoprijavljenih bez radnog staža.

Kako navode, odnos obima zapošljavanja i evidentirane ponude nezaposlenih osoba sa analiziranim zanimanjima u posmatranom periodu bio je nešto povoljniji u odnosu na ukupna visokoškolska zanimanja, 23,6:18,5 odsto.

„Dok je odnos obima zapošljavanja i priliva novoprijavljenih bez staža (koji bi se mogli posmatrati kao tek izašli iz školskog sistema) kod ovog zanimanja nepovoljniji u odnosu na ukupne visokoškolce, s obzirom na to da je kod analiziranih zanimanja zapošljavanje na godišnjem nivou bilo 31,6 odsto manje od priliva novoprijavljenih bez staža, dok je kod ukupnog visokog obrazovanja 9,3 odsto veće“, saopštili su iz ZZZCG.

Kako su rekli, i dužina čekanja na zaposlenje može poslužiti kao jedan od pokazatelja položaja određenog zanimanja ili grupe zanimanja na tržištu rada.

Izvor: Cafe Del Montenegro

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!