Očevi ne daju alimentaciju za šminku i frizera

razvod-roditelja.jpg

Zbog neplaćanja alimentacije u protekle tri godine oko 80 osoba završilo je iza rešetaka, pokazuju podaci Ministarstva pravde. Nema zvanične statistike o tome koliko roditelja ne plaća alimentaciju, ali neka istraživanja pokazuju da taj procenat iznosi oko 70 odsto. Za alimentaciju se u prosjeku isplaćuje 94 eura, ali i do tog iznosa često se teško stiže.

Prošle godine u Crnoj Gori razvedeno je 586 brakova i to je godina po najvećem broju razvoda od 2012, pokazuju podaci Monstata.

Starateljstvo nad djecom je u većini slučajeva dodijeljeno majkama, ali nema preciznih podataka o tome koliko njih, djecu odgaja bez alimentacije, koju su očevi, prema zakonu dužni da uplaćuju za izdržavanje djece. To je zato što većina njih ne prijavljuje nesavjesne očeve.

Sagovornica, TVCG koja je željela da ostane anonimna, poslije razvoda sa djevojčicama od četiri, i nepunu godinu bila je primorana da pođe kod roditelja, jer je njen bivši suprug alimentaciju plaćao svega nekoliko mjeseci.

“I sa tom alimentacijom, opet ti je teško, a zamislite bez ičega. To je česta priča da očevi neće da plaćaju alimentaciju, jer neće on da plaća njoj da ona ide kod frizera, i da ona se sređuje i šeta i šminka, to je ta ljubomora ili bijes ne znam, ali nikako neće da shvate ljudi, da je on kao otac ne samo dužan da plaća djetetu uslove za život, nego i taj smještaj”, priča samohrana majka.

Ona jedno vrijeme nije mogla ni da nađe posao, pa su sve troškove za djecu snosili njeni roditelji. Bila je kaže prinuđena da oca njenih djevojčica natjera da nastavi sa izdržavanjem djece. Konsultovala se i sa zaposlenima iz nevladine organizacije Sigurna ženska kuća.

“Otprilike trećina slučajeva koji se jave SŽK za pomoć problem je sa alimentacijom. Tokom prošle godine imali smo 108 prijavljenih slučajeva, naravno ne odlučuju se sve žene da pokrenu postupak , bilo da je to postupak za izvršenje ili krivični postupak upravo zbog osjećaja sramote ili zbog toga da ne pogoršavaju ionako loše odnose sa bivšim partnerima”, navodi Jovana Hajduković, iz Sigurne ženske kuće.

Kriju prihode

To nije bio slučaj i sa ovom majkom, koja je predala predlog za izvršenje , ali njen bivši suprug zvanično nije imao nikakvih primanja.

“On nije imao nikakva primanja preko banke, kao što kod nas ide, radi kod oca ili kod kuma, pa onda prima na crno, nije prijavljen i to se ništa ne može dokazati na sudu”, navodi majka.

I to je jedan od načina da se izbjegne plaćanje alimentacije, kažu izvršitelji. Iako je njihov posao da donose rješnja o zabrani na gotovo cjelokupnu imovinu dužnika, to uvijek nije i moguće. Nesavjesni očevi, kažu uglavnom nađu način da naplata, za izvršitelja u tom momentu bude gotovo pa misaona imenica.

“Takvih slučajeva ima ne mali broj i mogu reći u najvećem broju slučajeva i ne budu namireni iz prostrog razloga što roditelj koji je obavezan da plaća alimentaciju bude ili prethodno kreditno zadužen ili na bilo koji drugi način učini samo izvršenje nemogućim, da li otuđenjem imovine, da li činjenicom da ne radi, ili radi na crno”, navodi predsjednik Komore javnih izvršitelja Vidak Latković.

Zato je majka dvije djevojčice otišla korak dalje, i protiv bivšeg supruga predala krivičnu prijavu. Postupak pred Osnovnim sudom je, kaže trajao duže, ali je urodio plodom.

“On je kažnjen uslovno, ali to je pokrenulo neki bolji odnos između nas pa je on shvatio da treba da plaća, i obećao da će truditi da to bude bolje”, navodi majka koja je željela da ostane anonimna.

Sve više sudskih postupaka

Upravo je korist maloljetne djece prioriret prilikom donošenja presuda o neplaćanju alimentacije, uvjeravaju iz Osnovnog suda u Podgorici. Svaka majka kažu ima mogućnost da prava potraži na sudu, ali to ne rade sve. Ipak, sudskih postupaka protiv nesavjesnih očeva iz godine u godinu je više, pokazuju podaci.

“Od početka 2018. u Osnovnom sudu u u Podgorici je formirano ukupno 18 predmeta optužbi ka krivično djelo neizdržavanje 221 krivičnog zakonika Crne Gore. Od toga je do sada završeno četiri predmeta, od toga ni jedan nije bio osobađajući, dakle svih počinioci su proglašenji odgovornim za krivično djelo koje su učinili. Što se tiče nekog ranijeg vremenskog perioda, mogu vam reći da je u 2015. bio broj predmeta 51 i kretao se sve do 69 koliko ih je bilo u 2017.”, naveo je sudija Osovnog suda u Podgorici Rade Ćetković.

Bez obzira na predrasude da postupci pred sudovima traju dugo, oni se u ovim slučajevima, kažu u Osnovnom sudu, završavaju relativno brzo.

Sudovi sve češće pribjegavaju izrivanju mjera upozorenja. Cilj je, kažu, da očevima daju šansu da zarađuju i budu sa djecom.

Za tri godine 80 zatvorskih kazni

Oni koji se ogluše o uslovnu kaznu i ne izvršavaju svoje obaveze, idu u zatvor. Da takvih nije mali broj pokazuju podaci ministarstva pravde.

“U Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija u toku 2015. godine na izdržavanju kazne zatvora zbog krivičnog djela nedavanje izdržavanja nalazilo se 28 zatvorenika, u 2016. godini 25 zatvorenika i u 2017. godini 27 zatvorenika. Na dan 11.04.2018.g., na izdržavanju kazne zatvora zbog krivičnog djela nedavanje izdržavanja nalaze se tri zatvorenika”, saopšteno je iz Ministarstva pravde.

Nevladin sektor i izvršitelji smatraju da dosadašnja praksa pokazuje da je sistem naplaćivanja alimentacije neizvjestan i neefikasan. Iako Ministarstvo pravde prije dvije godine nije prihvatilo prijedlog Sigurne ženske kuće o formiranju Alimentacionog fonda, iz te NVO ne odustaju od tog zahtjeva.

Prijedloge za bolju naplatu alimentacije daće i izvršitelji prilikom izmjene zakona o izvršenju i obezbjeđenju.

Izvor: Cafe Del Montenegro

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!