Očigledni propusti u procjenama ANB-a

Sporazum o priznanju krivice pokazao je opravdanost, ali zabrinjava što se taj institut primjenjuje i prema članovima organizovanih kriminalnih grupa, poručili su iz Građanske alijanse (GA).

Zoran Vujičić (foto: rtcg.me)

Koordinator programa vladavine prava u GA, Zoran Vujičić, rekao je da je sporazum o priznanju krivice pokazao opravdanost naročito onda kada tužioci nijesu do kraja sigurni da će sa prikupljenim dokazima uspjeti da u sudskom postupku dokažu krivicu okrivljenog.

On je ukazao da su dugotrajni sudski postupci koji su na kraju rezultirali oslobađajućim presudama (predmet Šarić i Kalić) i velikim odštetama tužioce, svjesno ili nesvjesno, usmjerili više ka tom institutu da dođu do pravosnažnih presuda relativno brzo i do mogućnosti korišćenja tih predmeta u drugim sudskim postupcima.

„Međutim, zabrinjava da se ovaj institut primjenjuje i prema članovima organizovanih kriminalnih grupa kojima takav vid kazne predstavlja stimulaciju za kriminalne aktivnosti“, kazao je Vujičić agenciji MINA.

Takva kaznena politika je, prema njegovim riječima, na posredan način uticala da se bezbjedonosna situacija iz godine u godinu pogoršava.

Vujičić je naveo da takva situacija nije samo produkt rada tužilaštava ili sudova, već i Agencije za nacionalnu bezbijednost (ANB).

„Premijer koji dolazi iz bezbjedonosnog sektora i koji je upoznat dobro sa ljudskim resursima unutar ANB-a morao bi da osvježi personalno Agenciju, jer očigledni su propusti u procjenama stanja u državi“, dodao je Vujičić.

Kako je dodao, ohrabruje da će u narednom periodu brže i bolje sarađivati svi državni organi sa ciljem unapređenja stanja u toj oblasti.

„Iako bi oni to trebalo da rade i nevezano za ovu situaciju“, istakao je Vujičić.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!