Otvoren Ljetnji vojni kamp za mlade

Prva međunarodna konferencija o Vrancu i drugim
crnogorskim autohtonim sortama vinove loze

#Društvo #LjetnjiKamp #MinistarstvoOdbrane #Mladi

NENO4414-1.jpg

Ljetnji vojni kamp za mlade, u kojem će učestvovati 30 srednjoškolki i srednjoškolaca iz Crne Gore, učenici III i IV razreda, otvoren je danas u kasarni ,,Milovan Šaranović“ u Danilovgradu i trajaće do 30. jula 2017. godine. Ministarstvo odbrane i Vojska Crne Gore po drugi put organizuju ovaj kamp, i to u jedinicama VCG u Kolašinu i Pljevljima.

”Ljetnji vojni kamp organizovan je, prije svega, sa ciljem da vam pružimo mogućnost da se oprobate u jednoj časnoj profesiji, profesiji vojnika, koju krase hrabrost, mudrost, odvažnost i poštenje. Profesionalni vojnik uvijek stavlja svoj interes iza interesa društva, iza interesa naše države”, kazao je na otvaranju ministar odbrane mr Predrag Bošković.

Ministar je poručio učesnicima da vrijeme provedeno u kampu iskoriste na najbolji mogući način istakavši da će, nakon završetka školovanja, biti otvorena vrata za sve one koji žele da budu dio Vojske Crne Gore.

Pročitajte još:   Ekipe Čistoće uklanjaju nelegalna odlagališta otpada

Ministar prosvjete dr Damir Šehović kazao je da je važno što se mladima daje mogućnost da kroz učešće u kampu oprobaju vojnički život i upoznaju se sa svim ostalim aspektima ovog odgovornog pozva.

,,Učenici koji su zainteresovani za vojnički poziv imaće priliku da dvije nedjelje žive životom vojnika i steknu iskustva koja će biti značajna za njihovo buduće profesionalno usmjerenje. Svakako da ovaj kamp doprinosi ne samo bližem upoznavanju polaznika sa načinom života i rada u Vojsci Crne Gore, već i shvatanju da je pravilna edukacija osnova ovog zanimanja“, rekao je ministar Šehović. Takođe, naveo je da je Ministarstvo prosvjete i ove godine pružilo podršku kampu kroz odabir učenika III i IV razreda srednjih škola koje nijesu učestvovale u prošlogodišnjem kampu.

Ministar sporta Nikola Janović izrazio je zadovoljstvo što ove godine i Ministarstvo sporta ima priliku da da svoj doprinos organizaciji Ljetnjeg vojnog kampa uzimajući u obzir njegov značaj iz ugla edukacije mladih o svim prednostima Vojske koja će, za neke od učesnika, biti možda i njihov životni poziv.

Pročitajte još:   Još jedan slučaj zlostavljanja životinja

,,Država je ozbiljno posvećena stvaranju uslova za poboljšanje kvaliteta života mladih i jačanju njihove uloge u društvu. Ovaj kamp predstavlja dobru priliku da mladi razviju sposobnosti discipline, istrajnosti, reda i rada uz razvijanje osjećaja zajedničke odgovornosti za našu državu“, rekao je ministar Janović.

Cilj ovog projekta je da mladi ljudi, kroz vojnu obuku, sportsko-rekreativne, kulturno-zabavne aktivnosti i druženje, dobiju priliku da se upoznaju sa pojedinim segmentima života i rada u Vojsci Crne Gore, kao i da razviju timski duh, disciplinu i liderske sposobnosti. Učesnike kampa svim vještinama obučavaće instruktori za obuku Vojske Crne Gore, a programom je previđena realizacija sanitetske obuke, topografija i takmičenje u orijentiringu, logorovanje, ishrana i preživljavanje u prirodi, obuka na brzim vodama, alpinistička obuka i druge aktivnosti. Pored ovih obuka, planirano je upoznavanje polaznika kampa sa vojnim pozivom i mogućnostima sticanja statusa profesionalnih vojnih lica. Tri najbolja učesnika kampa imaće priliku da posjete Centar za obuku kadeta u Velikoj Britaniji.

Pročitajte još:   Institut za bolesti djece dobio savremeni lift

Izvor: Cafe Del Montenegro

Želite i vi da pišete za Crnu Goru? Javite nam se!