Počela realizacija projekta “Za osnažene i samostalne studente s invaliditetom”

By ana popovic

logo_umhcg


U
druženje mladih sa hendikepom Crne Gore UMHCG 1. septembra je započelo realizaciju projekta „Za osnažene i samostalne studente s invaliditetom“ vrijednog 1.700 eura.

Projekat, čija realizacija traje dva mjeseca, finansirala je Evropska unija EU kroz projekat „Unapređenje pružanja socijalnih usluga u JEE kroz osnaživanje regionalnih i nacionalnih mreža civilnog društva”.

“S obzirom da je servis personalne asistencije po istraživanjima i stavovima osoba s invaliditetom jedan od najvažnijih servisa podrške, a kako još uvijek nema svoj kontinuitet u sprovođenju, niti podršku države u praksi pokrenuli smo projekat sa namjerom da doprinesemo unapređenju sprovođenja ovog servisa. Poseban aspekt projekta će činiti inicijativa koja će doprinijeti pravilnom sprovođenju servisa PA u skladu sa standardima u ovoj oblasti“, saopšteno je iz UMHCG-a.

U toj organizaciji navode da su uočili brojne probleme u sprovođenju servisa personalne asistencije koji su vezani za nepostojanje stalne finansijske podrške za njegovu realizaciju od strane državnog i lokalnih budžeta, kao i za nepoštovanje međunarodnih standarda prilikom sprovođenja servisa od strane jednog broja organizacija/pružalaca usluga.

„Iako se Vlada obavezala pravnim propisima na finansiranje i sprovođenje servisa, u praksi ovaj servis i dalje sprovode isključivo NVO. Zato sprovođenje ovog projekta vidimo kao jedinstvenu priliku da se inicijativama ka donosiocima odluka utiče na što skorije rešenje pitanja servisa personalne asistencije“, ističe se u saopštenju.

Projekat je započet izradom Situacione analize u oblasti personalne asistencije, što podrazumjeva prikupljanje podataka o sprovedenom servisu na teritoriji Crne Gore u poslednjih pet godina od strane nevladinih organizacija koje se bave pravima osoba s invaliditetom.

Finansiranje analize su podržale lokalne samouprave, Komisija za raspodjelu dijela prihoda od igara na sreću, Zavod za zapošljavanje Crne Gore, UNDP-a i fAKT, slanjem zahtjeva i dopisa.

»Na osnovu analize prikupljenih podataka slijedi opis stanja u oblasti sprovođenja servisa personalne asistencije i pisanje prijedloga praktične politike za unapređenje servisa personalne asistencije, što podrazumijeva blisku i konstruktivnu saradnju sa Ministarstvom rada i socijalnog staranja. Nakon prve dvije faze projekta i sakupljenog što većeg broja podataka slijedi javna prezentacija dokumenta“, zaključeno je u saopštenju.

Izvor: Analitika

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!