Ponovo odloženo suđenje menadžerima CKB-a

By Suzana Kapetanović

1609CKBsudjenje3

Suđenje bivšim menadžerima Crnogorske komercijalne banke (CKB), Milki Ljumović, Bosi Tatar, Jelici Petričević, Dubravki Pavićević, Veliši Radunoviću i Gorici Vujisić ponovo je odloženo i to za 27. i 30. oktobar.

Ročištu danas nije prisustvovala Tatar, jer se nalazi na liječenju u Njemačkoj gdje je operisala srce, o čemu je i Sudu dostavljena dokumentacija, javlja MINA.

Advokat Tatar, Goran Rodić kazao je novinarima da je Tatar imala kompleksnu operaciju i sada je na bolničkom oporavku.

»Nadam se da bi u nekih sedam do deset dana trebalo da se vrati u Crnu Goru“, rekao je Rodić.

On je objasnio da se nijesu stekli uslovi za održavanje glavnog pretresa, jer, između ostalog, Tužilaštvo još nije odlučilo o zahtjevu za izuzećem vršioca dužnosti Vrhovnog državnog tužioca (VDT), specijalnog i još dva postupajuća zamjenika specijalnog tužioca.

Rodić je podnio zahtjev za izuzeće tužilaca Đurđine Nine Ivanović, Veselina Vučkovića, Marije Raspopović i Vojislava Grujića.

»Ne znam šta je razlog, znam da je uslov bio da VDT na sjednici odlučuje prvo o izuzeću vršioca dužnosti VDT-a, Veselina Vučkovića pa tek onda bi se stekli uslovi da on odlučuje za ostala izuzeća, ukoliko ne bi bio izuzet“, naveo je Rodić.

Na pitanje zbog čega je to tako, Rodić je odgovorio da je adresa za to pitanje Tužilaštvo.

Suđenje je do sada dva puta odlagano na zahtjev odbrane. Sudija Višeg suda, Ana Vuković, krajem juna je odložila glavni pretres na zahtjev advokata Ljumović i Tatar, Gorana Rodića jer je, kako je objašnjeno, odbrana kasno preuzela dokazni materijal i nije imala vremena da se adekvatno pripremi.

Ročište, koje je bilo zakazano za 15. maj, odloženo je na zahtjev advokata Petričević, Vladana Bojića, koji je tražio uvid u spise predmeta.

Bivši menadžeri su optuženi za zloupotrebu službenog položaja, a terete se da su odobravali kredite bez pokrića, čime su nanijeli štetu OTP banci, vlasniku CKB, od 6,92 miliona EUR.

Predmet je formiran po optužnici Vrhovnog državnog tužioca odnosno Specijalizovanog odjeljenja za organizovani kiminal, korupciju, terorizam i ratne zločine.

Specijalni tužilac, Đurđina Nina Ivanović ranije je kazala da je optužnica podignuta nakon opsežne tužilačke istrage, koja je trajala godinu i tri mjeseca.

U tom periodu prikupljena je dokumentacija od CKB, Centralne banke Crne Gore, Centralne depozitarne agencije, Privrednog suda Podgorica, Uprave za sprječavanje pranja novca i finansiranja terorizma.

Optužnica bivše menadžere tereti da su od 2005. do kraja 2007. godine, zloupotrebljavajući položaj odgovornih osoba i grubim kršenjem ovlašćenja u pogledu upravljanja i raspolaganja imovinom CKB, odobravali kredite i davali garancije preduzećima Dafin Luksemburg, Cattaro investment Luksemburg, Acapulco Podgorica, Niksen-trade Čavor Kotor, Holder broker-diler i Ocean Gold, bez bilo kakvih sredstava obezbjeđenja vraćanja kredita i datih garancija.

foto: pobjeda.me

Izvor: Analitika

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!