Potraga za risom: Kamere traže šumskog samotnjaka (FOTO)

By aleksandra stankovic

1809ris


U
potrazi za balkanskim risom, ugroženom vrstom koja je postala simbol borbe za očuvanje prirode na Balkanu, crnogorski istraživači su postavili kamere- zamke za divlje životinje na mjestima koja su označena kao obećavajuća kao potencijalna staništa ovog šumskog samotnjaka. U Crnoj Gori, Albaniji, Makedoniji i Kosovu ima svega 20 do 40 odraslih jedinki risa, a Centar za zaštitu i proučavanje ptica, u saradnji sa JP Nacionalni parkovi, radi istraživanja u okviru drugog dijela projekta Balkan Lynx Recovery Programme.

Kamere zamke postavljene ovog ljeta po crnogorskim šumama omogućiće istraživačima da odrede gustinu populacije krupnih sisara, ne samo u zaštićenim područjima, već i njovoj okolini, kaže za Portal Analitika biolog Aleksandar Perović iz CZIP-a.

1809APerovic
„Prvi put ćemo biti u mogućnosti da proširimo svoja znanja u razumijevanju ekologije i ponašanja krupnih sisara kroz njihovo snimanje i definisanje migratornih puteva. Samim tim, ova faza će zahtjevati dosta strpljenja i rada, što se posebno odnosi na podizanje svijesti kad je u pitanju čovjekov odnos prema divljim životinjama“, kaže Perović.

On ističe da je veći broj zamki aktivan u istočnom dijelu Crne Gore. Ris do sada nije otkriven, ali to istraživače ne iznenađuje jer je riječ o rijetkoj, ugroženoj, životinji i zato, kažu, treba imati strpljenja.

Problem je što su ukupni rezultati ispod očekivanih i što, iako je zabilježena velika raznolikost vrsta u ovom dijelu Crne Gore, gustina njihovih populacija nije zadovoljavajuća.

„Snimci, koje svi ljubitelji životinja mogu pogledati na sajtu CZIP-a, treba da nam budu opomena da je poslednji momenat da sačuvamo cjelokupnu biodiverzitetsku raznolikost koju nemilisrdno uništavamo svojim sebičnim porivima i neznanjem“, kaže Perović.

Kako ističe, Centar će aktivno vršiti edukaciju, kroz koju će mlađim generacijama pomoći da izgrade održiv odnos prema prirodi i divljim životinjama.

„Uvjeren sam da je prošlo vrijeme gledanja divljih životinja kroz nišane vatrenog oružja, kamere su dovoljne“, ističe naš sagovornik.

Istina, kamere još uvijek nisu zabilježile risa, ali su tu divlje mačke, medvjedi, lisice, jeleni, vukovi, koje objavljuje Portal Analitika.

Tako je potraga za posljednjim šumskim samotnjakom pomogla da saznamo više o ostalim stanovnicima divljine, u koje se češće gleda preko nišana, nego kamere.

1809divljamacka
Kada je riječ o risu, Perović podsjeća da je to životinja koji lovi prije svega u sumrak i noću. Lovi male i srednje velike sisare, ptice, zečeve, ali i veće sisare poput divokoza i srna, zavisno od toga koje vrste žive na njegovom staništu.

1809vuk
Lovi tipično kao sve mačke. Prikrada se iz zasjede, zaskoči lovinu, ili je sustigne u kratkom trku, i žrtvu ubija zubima i kandžama. Ris veoma efikasno ubija odabrane žrtve zahvaljujući savršenoj koordinaciji između mozga i kićenki – „senzora“ smještenih u ušima, naročito noću, jer dobro vidi, šest puta bolje od čovjeka, zahvaljujući mogućnosti adaptacije zenica na svjetlosne uslove.

1809lisica
Balkan Lynx Recovery Programme finansiran je od njemačke organizacije za zaštitu prirode Euronatur, pod pokroviteljstvom MAVA fondacije. Pored ove organizacije, partneri na projektu su i švajcarska organizacija Kora, Makedonsko ekološko društvo i Društvo za zaštitu i očuvanje prirodne sredine u Albaniji, kao nevladine i organizacije Finch i Kora sa Kosova.

1809svinja
Sagovornik Portala Analitika kaže da će dobijeni rezulatati biti dobar argument i zamajac za inicijative kad ju u pitanju proširenje zaštićenih oblasti, unaprjeđivanje upravljanja divljinom i podrška daljim istraživanjima i praćenjima.

18medvjed
S.K.

Izvor: Analitika

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!