Povjerenje u vakcinaciju se vraća

Procenat vakcinisanih za pojedine vakcine u Crnoj Gori iznosi 92,93%. MMR vakcinu primilo je 76% mališana. Ipak, cilj Ministarstva zdravlja je da nivo imunizacije pređe 95% jer je to znak da smo sačuvali naše mališane od epidemije te zarazne bolesti, kazala je za RTCG generalna direktorica Direktorata za zdravstvenu zaštitu u Ministarstvu zdravlja, dr Alma Hajdarpašić Drešević.

Gostujući u Jutarnjem programu povodom Mađunarodnog dana zdravlja Hajdarpašić Drešević je kazala da je od avgusta u Crnoj Gori vakcinisano skoro 4 hiljade mališana.

„Procenat vakcinisane djece od 2014. godne u našoj zemlji je u padu. Tada je bilo oko 87% vakcinisanih, 2015. procenat pada na 65, 2016. Crna Gora bilježi najniži nivo u istoriji imunizacije u našijo zemlji i bilježi 46,58% vakcinisanih“, kazala je Hajdarpašić Drešević.

Ona je dodala da se povjerenje građana u Crnoj Gori koliko toliko vraćeno.

„Za pojedine vakcine procenat vakcinisanih dostiže 92,93%. Veliki uspjeh postignutje i kod MMR vakcine. Sa 46% dostigli smo skoro 76%“, istakla je Hajdarpašić Drešević.

Ona je saopštila da je cilj zdravstvenog sistema u Crnoj Gori da nivo imunizacije pređe 95% jer je to, kako je kazala, znak da smo sačuvali naše mališane od epidemije te zarazne bolesti.

Hajdarpašić Drešević je potvrdila da se danas očekuje kontingent od 10 hiljada vakcina i dodala da Crna GOra ni do sada nije bila bez vakcina.

Ona je podsjetila da je Institut za javno zdravkje je nosilac skrining programa u Crnoj Gori i oni su, kako je kazala, dio prevencije u sprječavanju malignih oboljanja i njihovom otkrivanju u najranijoj fazi.

„Kod nas se sprovode tri skrininga. Za krcinom debelog crijeva, za karcinom dojke, i za karcinom grlića materice.

„Institutu za javno zdravlje upućena je inicijativa da se uvede vakcina protiv virusa koji izaziva karcinom grlića materice“, kazala je Hajdarpašić Drešević.

Međunarodni dan zdravlja 7. april, biće danas obilježen širom svijeta pod sloganom „Zdravlje za sve“.

Na današnji dan osnovana je Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) koja ove godine slavi 70 godina postojanja.

Tim povodom, Ujedinjene nacije objavile su seriju poštanskih markica na kojima su poruke mira, poštovanja ljudskih prava, zaštite životne sredine i zdravlja.

SZO je na Svjetski dan zdravlja pozvala svjetske lidere da istraju u naporima za ostvarenje ciljeva održivog razvoja na koje su se obavezali 2015. godine, čiji je krajnji cilj unapređenje zdravlja svih.

Prema podacima SZO, najmanje polovina svjetske populacije trenutno nije u mogućnosti da dobije osnovne zdravstvene usluge.

SZO je na Svjetski dan zdravlja ukazala da je u svijetu blizu milijardu ljudi siromašno, a da je istovremeno prisiljeno da plaća zdravstvene usluge.

Prema podacima te organizacije, više od 800 miliona ljudi, odnosno gotovo 12 odsto populacije, potroši 10 odsto budžeta domaćinstva na zdravstvene troškove za sebe, bolesno dijete ili drugog člana porodice, što predstavlja prekomjerni trošak i veliki globalni problem.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!