Preventivne mjere dale rezultate, vatrogasci u julu intervenisali 230 puta

image-0-02-05-f5ccd51f51bdd2b1edc58a5399ff3e9742b767e4de2c55544cdddd1eb7515b3d-V-1030x698.jpg

U julu ove godine podgorički vatrogasci su intervenisali oko 230 puta, dok je ta brojka u istom periodu prošle godine iznosila 1093, saopštili su iz Glavnog grada.

Što se tiče prethodnog mjeseca, bilo je skoro duplo manje intervencija na gašenju požara i taj broj je iznosio 353 u 2017. godini dok je ove godine 168.

Najveći požar u toku ove sezone do sada desio se u Donjim Kokotima gdje je u jednom trenutku požarom bilo ugroženo bilo nekoliko domaćinstava.

“Iako su vremenske prilike neuporedivo povoljnije u odnosu na prethodnu sezonu, sve aktivnosti i mjere koje je preduzela Služba zaštite, ali i svi ostali nadležni lokalni i državni organi iz ove oblasti uticali su na sveukupno smanjenje broja požara na teritoriji zemlje i Glavnog grada, a samim tim i štete koje požari izazivaju. Osim što je u saradnji sa NVO Green Home i gradskim preduzećima Putevi, Čistoća i Zelenilo izvršeno krčenje požarnih puteva i čišćenje parka od komunalnog i drugog otpada kao i biljnog otpada koji predstavlja požarno opterećenje, organizovanje sastanaka na temu preventivnog djelovanja i posjeta ugroženim mjesnim zajednicama Glavnog grada, ove godine je pokrenut i pilot projekat uključivanja drona za potrebe Službe zaštite”, dodaju iz Glavnog grada.

Kako ističu specijalna letilica dron izviđaće teren uz registrovanje požara u početnoj fazi čime će imati blagovremenu dojavu ali i utvrđivanje uzroka nastanka i identifikaciju lica koja vrše izazivanje požara.

“Na taj način će se, u saradnji sa Upravom policije, djelovati u cilju očuvanja parkova i drugih površina Glavnog grada ali i zaštite od štete koja nastaje u požarima. Namjena drona je višestruka i biće korišten da, osim izviđanja terena u toku požarne sezone, pruža pomoć i u toku akcija potrage za nestalim licima, utopljenicima, kod nesreća na nepristupačnim terenima”, saopštili su oni.

Služba zaštite, uz sve ove mjere, još jednom apeluje na građane da blagovremeno odrade preventivne mjere i da nastale požare prijave čim ih uoče, a takođe da opomenu i prijave lica koja namjerno izazivaju požare i pomognu nadležnim u njihovom procesuiranju opisom ili fotografisanjem.

Izvor: Cafe Del Montenegro

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!