Radović: Građani neobavješteni o tajnom nadzoru koji se vršio nad njima

#Društvo #CrnaGora #DejanĐurović #HansGunterValterMatern #MilanRadović #TajniNadzor

cyber_haker_pixabay.jpg

Nijedno od 942 lica nad kojima su u Crnoj Gori sprovođene mjere tajnog nadzora nije obaviješteno o tome da su se prikupljale informacije u krivičnom postupku protiv njih, saopštio je Milan Radović iz Građanske alijanse.

Kako je rekao, krivični postupak nije pokrenut protiv 500 lica od 942 nad kojima su sprovođene mjere tajnog nadzora.

„Postaje pravilo da se građani u Crnoj Gori protiv koji se ovim putem prikupljaju podaci ne obavještavaju i ne upoznaju o podacima koji se protiv njih podnijeti”, objasnio je Radović na panel diskusiji „Zaštita podataka“ koju je organizovao EU Info Centar u saradnji sa Agencijom za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama.

Radović smatra da država treba da pokaže da je zaštita podataka njen prioritet, i da će svi podaci koji se prikupljaju na ovakav način biti uništeni.

Ambasador Njemačke u Crnoj Gori, Hans Gunter Valter Matern naveo je da se prije 20 godina nije tako javno govorilo o aktivnostima tajne službe i o neophodnosti da ta služba bude toliko aktivna.

Član Savjeta Agencije za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama, Aleksa Ivanović, ocijenio je da je zaštita podataka krucijalna za život svakog pojedinca. Agencija, kako je kazao, ne može sama raditi zbog čega je potrebno podizati svijest građana o tom pitanju.

Šef Interpola u Crnoj Gori, Dejan Đurović, saopštio je da većina izviđaja u Crnoj Gori ima međunarodni karakter, pogotovo kada je u pitanju teški i organizovani kriminal. On je ukazao da crvene Interpolove potjernice sadrže sve lične podatke, što je najjači alat u Interpolu u traganju za bjeguncima.

Dodaje da se ti podaci u većini slučajeva prikupljaju bez znanja tog lica, što zakon dozvoljava, ali i nameće obavezu da se ti podaci koriste krajnje restriktivno i samo u svrhu za koju su ih prikupili.

Izvor: Cafe Del Montenegro

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!