RUSKA AMBASADA: Tokom 300 godina u pravcu crnogorske države iz Rusije nije ispaljen nijedan hitac

By Gordana Borović

ambasadaok


A
mbasada Ruske Federacije u Crnoj Gori reagovala je na stavove koje je predsjednik Atlantskog saveza Crne Gore Savo Kentera iznio u intervjuu objavljenom u Vijestima 4. septembra.

Ambasada je za reagovanje platila prostor na trećoj strani u Vijestima.

Polemišući sa Kenterom, Ruska ambasada iznijela je, u formi pitanja i konstatacija, bitne postavke ruske politike prema Crnoj Gori, kao aspirantu za članstvo u NATO.

– Vrijedi li pokušaj pridruživanja NATO-u da bi se preko noći precrtala istorija veza između Rusije i Crne Gore, koja traje više od 300 godina?- pitaju iz ruske ambasade i dodaju:

– Ko je tokom tog perioda pružao stvarnu pomoć, uključujući finansijsku, prijateljskom za nas narodu?-

Iz ambasade takođe podsjećaju da u toku te „solidne istorijske etape“ u pravcu crnogorske države iz Rusije nije ispaljen nijedan hitac, „čime svi moramo da se ponosimo“.

– Sada se Crna Gora aktivno trudi da podržava one koji su je tek prije 15 godina bombardovali. Ispada da su agresivne akcije Sjevernoatlantske alijanse protiv bivše Jugoslavije, bile opravdane i prema logici i, prema logici njenih apologeta, bile su čin pomirenja na Balkanu koji su napravili vatreni „ljubitelji pravde i uspostavljanja sopstvenog pravnog reda“, navodi se u saopštenju ambasade, uz pitanje:

– Koja je konkretna vojna operacija NATO-a donijela mir zemlji u kojoj se sprovodila? Možda, radi se o Iraku, Libiji, Avganistanu? A ko će se usuditi da tvrdi da se tamo svaki dan ne lije krv, već crno vino u čaše mještana i brojnih stranih trurista, koji seodmaraju u gradskim kafićima? –

Iz ambasade Ruske federacije osvrnuli su se i na dešavanja u Ukrajini, uz tvrdnje da Rusija nije učesnik tih sukoba.

„Ukrajinski događaji su se pretvorili u suštini, u krvavi, žestoki građanski rat. Kao što se već u više navrata naglašavalo, Rusija nije učesnik tog sukoba. U isto vrijeme, ne može da se konstatuje da podrška od strane NATO-a tog masakra kao i Evropske unije, koja simpatizira bloku, sa svoje strane, znači faktičku podršku raskola slovenskog društva“, ocjenjuju iz ambasade, uz opasku da je Crna Gora, izgleda, sa tim izrazila svoju solidarnost, kad se pridružila „izvjesnim antiruskim sankcijama“.

Iz ambasade Ruske Federacije govore i o zaštiti interesa građana Rusije „gdje god se oni nalaze“.

-Ako Atlantski savjet Crne Gore snosi odgovornsot za zaštitu interesa svojih sugrađana koji žive u inostranstvu, uključujući, uzgred rečeno, i Rusiju, onda i mi, polazeći od ovog principa, moramo da budemo oprezni zbog mogućen negativbnog scenarija.-

– Od posebnog interesa je tema, koja se spominje u intervjuu, a koja se tiče vlasnika nekretnina iz Rusije, koji se nalaze ovdje, ili indirektno – ruskih turista. Ako se radi o usaglašenom rješenju – da se njih otarasi – onda treba da to istorvemeno zvanično objave lokalni Atlanstki savjet i sjedište NATO-a u Briselu. U tom slučaju vakuum koji će se stvoriti, najvjerovatnije, odmah će sa velikim zadovoljstvom zapremiti brojni turisti iz Brisela, Los Anđelesa, Sante Barbare, Kanbere, Monte Karla, Baden-Badena, Kosta del Sol i niza nato-evropskih gradova. I svi oni će biti, razumije se, beskrajno zahvalni autoru intervjua za stvorenu mogućnost da se dobija egzotičan odmor, – zaključuju u ironičnom tonu iz ambasade Ruske Federacije u Podgorici.

Ambasada Ruske Federacije u svom reagovanju pokušava da takne i emocije, pa podsjeća na riječi u Crnogoraca „veoma poštavanog“ Petra Petrovića Njegoša (ne stoji da li Prvog ili Drugog) , koji je nazivao Rusiju „majkom“.

U saopštenju se daje citat: „..koji bi vas od vjernosti blagočestivoj i Hristoljubivoj Rusiji otlučili poiskao i svakojemu ako bi se koji iz vas Cernogoracah našao da pomisli otstupiti od pokroviteljstva i nada na jednorodnu i jedinovjernu nama Rusiju, da Bog da jakij te od njega živoga meso odpadalo i svako dobro vremenito i vječno otstupilo“.

– Vladika proklinje i predaje anatemi sve koji će se usuditi da ne poslušaju njegov samrtni govor, ‘kako njega tako i njegog rod i porod, da mu se i trag i dopm iskopa i utre“ – stoji u pomenutom saopštenju.

– Sada kako se ovdje kaže – kad se Crnogorci odreknu majke Rusije onda moraju da uzmu NATO za oca, – zaključuje se u reagovanju ambasade Ruske federacije.

Izvor: Analitika

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!