Širi se KCCG, grade se tri nove klinike vrijedne 7,4 miliona eura

#Društvo #KliničkiCentarCrneGore #Rekonstrukicja

klinicki.jpg

Prema listi prioritetnih projekata, država planira da izgradi dva objekta za tri klinike Kliničkog centra Crne Gore vrijednosti 7,4 miliona eura.

U pitanju su klinika za infektivne bolesti, klinika za dermatovenerologiju i klinika za psihijatriju.

“Postojeći objekti klinika su dotrajali i neadekvatni, a nalaze se i na prostoru koji nije u vlasništvu Kliničkog centra, zbog čega izuzetno otežano funkcionišu”, navodi se u listi prioritetnih infrastrukturnih planova.

Klinički centar, uz saglasnost Ministarstva zdravlja, uradio je idejno rješenje projekata za sve tri klinike, a u toku je izrada glavnih projekata.

“Procijenjena vrijednost projekta iznosi ukupno 7,4 miliona eura, od čega 4,5 miliona eura za Kliniku za infektivne bolesti i Kliniku za dermatovenerologiju i 2,9 miliona eura za Kliniku za psihijatriju”, navode u Vladi.

Za Kliniku za psihijatriju, uz saglasnost Vlade je početkom 2018. godine obezbijeđena donacija u iznosu od 200.000 dolara, o čemu je CdM prvi pisao.

Stari izgled klinike za psihijatrijuNovi izgled klinike za psihijatriju

<<<Udovica crnogorskog doktora želi da pokloni 200.000 dolara KCCG<<<

Klinika za psihijatriju Kliničkog centra decenijama je bila neuslovna za boravak, a kamoli za liječenje pacijenata sa mentalnim problemima.

Ti uslovi su se koliko-toliko poboljšali. Obnovljeni su bravarija, fasada i krov Klinike, a čekaonica je renovirana. Unutrašnja vrata su zamijenjena eloksiranim, ona očuvanija su prefarbana. Renovirana su i kupatila da bi pacijenti dobili odvojene tuš kabine za muškarce i žene, kao i prostorija za održavanje terapijskih zajednica koje su se do tada održavale u trpezariji.

Psihijatrija trenutno raspolaže sa 40 kreveta.

Idejni projekat

Takođe, za kliniku su u Kapitalnom budžetu za 2018. godinu predviđena sredstva u iznosu od milion eura.

U toku su pregovori s Evropskom komisijom u pravcu obezbjeđenja finansijske podrške za izgradnju objekta Klinike za infektivne bolesti i dermatovenerologiju, čija je procijenjena vrijednost 4,5 miliona eura.

Naime, kako objašnjavaju u Vladi, u okviru procesa srednjeročne revizije utroška sredstava IPA-e, Crnoj Gori je dodijeljeno osam miliona eura bespovratne finansijske podrške koja će biti dodijeljena u okviru programa za 2018. godinu.

“Od ovog iznosa, iznos od 4,6 miliona eura planiran je za izgradnju Klinike za infektivne bolesti i dermatovenerologiju i nadzor nad radovima”, navode u Vladi.

Projekat je podržan kao prioritetan u oblasti zdravstva, ali i zbog činjenice da je potpuno pripremljen u dijelu koji se odnosi na tehničku i projektnu dokumentaciju.

“Iznos od 1,5 miliona eura biće utrošen na opremanje mreže mikrobioloških laboratorija na centralnom i lokalnom nivou, dok će ostatak sredstava biti namijenjen za podršku sprovođenju reformi u oblasti socijalne politike i predškolskog obrazovanja. Pored podrške koju će Evropska unija obezbijediti za izgradnju zgrade Klinike, neophodno je obezbijediti i odgovarajuće nacionalno kofinansiranje”, navode u Vladi.

Ministarstvo zdravlja, kao korisnik projekta, bi trebalo da planira odgovarajući iznos sredstava za ovu namjenu kroz Kapitalni budžet za 2019. ili 2020. godinu, u zavisnosti od dinamike sprovođenja projekta.

S.Đukanović

Izvor: Cafe Del Montenegro

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!