Što ne bi trebalo da konzumirate pred spavanje

By ana popovic

limun1709


N
e samo što je loše zbog kilaže da jedete noću, već ćete lošije spavati i imaćete gorušicu. Ljekari preporučuju da ne unosite ništa tri sata prije odlaska na spavanje, a ako baš morate, neka to bude nešto lagano da ne biste sebi upropastili veče. Evo što nikako ne biste smjeli da konzumirate uveče.

ALKOHOL

Alkohol opušta cjevčice koje povezuju stomak i jednjak. Kad se ovo desi, vaše organizam ne može da zadrži hranu tamo gdje bi trebalo da bude i onda ćete automatski imati gorušicu.

GAZIRANO

Ništa nije neprijatnije za stomak od gaziranih pića. Ovakvi sokovi su kisjeliji od bilo čega drugog što se može naći u prirodi, a ta kisjelina šteti sistemu za varenje. Osim toga, gaziranost pojačava pritisak u stomaku.

MASNA HRANA

Ovo uključuje i sladoled, kolačiće i čizburgere.

ČOKOLADA

Čokolada je bogata masnoćama i sadrži kofein i teobromin koji prave haos u stomaku.

SIR

Sir je takođe bogat masnoćama, ali ako vam se uveče baš prijeo, odlučite se za parmezan ili švapski sir koji su manje masni od fete i mocarele.

ORAŠASTI PLODOVI

Kada je u pitanju gorušica, na nju najvie utiče masnoća, bila ona zasićena ili nezasićena. Bez obzira na to što su orašasti plodovi zdravi, trebalo bi ih izbjegavati pred spavanje. Ako baš volite da ih grickate, pistaći i bademi nijesu toliko neprijatni kao što može da bude indijski orah ili kikiriki.

VOĆE

Citrusno voće je kisjelo, tako da su đus ili zelena jabuka užasan izbor pred spavanje.

KAFA

Kofein stvara kisjelu sredinu u stomaku, pa se zato ne preporučuje za konzumiranje uveče. Kafa bez kofeina ima manju dozu kisjeline od obične, te može da bude dobar izbor za večernje časove.

Ako vas ipak uhvati napad gladi uveče, dobar izbor su banane, musli bez šećera ili mlijeko sa niskim procentom masti. Takođe, dobro je da popijete i nezaslađeni čaj od kamilice koji umiruje stomak i pomaže da lakše zaspite.

Blic.rs

Izvor: Analitika

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!