UCG počeo da primjenjuje softver za prepoznavanje plagijata

#Društvo #Plagijat #SoftverZaAntiplagijarizam #UniverzitetCrneGore #VladimirPešić

MG_1125.jpg

Softver za antiplagijarizam iThenticate, najpoznatiji servis za otkrivanje plagiranja, od kraja aprila je počeo da koristi i Univerzitet Crne Gore.

Kako je Dnevnim novinama objasnio predsjednik Naučnog odbora Univerziteta Crne Gore Vladimir Pešić, on za sada funkcioniše po principu slučajnosti, već se provjeravaju doktorati studenata, a cilj je da kontrolom budu obuhvaćene i magistrature.

“Koristimo ga za našu internu analizu. Taj softver je jedno od mnogobrojnih oruđa koje upoređuje rukopise završnih radova, odnosno magistratura, doktorata, sve moguće rukopise koje postoje u časopisima, u knjigama, na web sadržajima na internetu i pronalazi sličnost, a mi ćemo nakon toga da vidimo da li je ta sličnost proizvod citiranja ili je prosto neko nešto uzeo. Tu ćemo davati sugestije, pomoći ćemo studentima i mentorima da to isprave i da dovedu na nivo originalnosti”, navodi Pešić, koji demantuje navode pojedinih medija da se naučni radovi profesora ne provjeravaju.

“U javnosti su se pojavile priče raznih organizacija, od kojih svaka radi svoj posao kako zna i umije, da ovaj softver neće pregledati naučne radove i druge oblike publikovanja naučnog i akademskog osoblja. To je potpuno netačno”, tvrdi Pešić.

On podsjeća da je Naučni odbor UCG prije tri godine počeo borbu da radove akademskog i naučnog osoblja publikuje u međunarodnim referentnim časopisima.

Vladimir Pešić

“Tada je pokrenuta i negativna kampanja protiv mene i Naučnog odbora, kada su nas pitali ko smo mi da ih tjeramo da objavljuju radove u Evropi i po svijetu, kada mogu objavljivati u Plavu, Gusinju itd. Mi smo insistirali na tome, jer kada objavite rad u jednom međunarodnom časopisu, time ste već prošli kroz kontrolu plagijarizma i pomoću softvera i pomoću recenzenta, mnogo oštriju nego kroz koju naši studenti prolaze. Upravo ti radovi doprinose našoj međunarodnoj prepoznatljivosti. Bilo je velikog otpora, ali treba zaboraviti konferencije po Plavu i Gusinju gdje nemate ni softvere, ni kontrole. Danas smo konačno poslije tri godine riješili tu pojavu, niko više ne postavlja pitanje na UCG da li je trebalo to da se uradi ili ne. To je trebalo odavno uraditi”, napominje Pešić.

U planu radionice i novi predmet

On takođe ističe da cilj softvera nije da se studenti love, već da se, prije svega, nauče akademskom pisanju.

“Cilj da se promoviše originalnost. Zato ćemo mi od ove školske godine krenuti još jedan korak dalje, a to je da se počnu praviti specijalni kursevi, workshopovi, radionice na kojima će studenti moći da se upoznaju sa time kako da se izbore sa plagijarizmom, kako da pravilno citiraju tuđe radove, tuđe ideje itd. To je kurs kojim ćemo dobrim dijelom pomoći i akademskom osoblju. Imate jedan broj ljudi koji pripadaju generaciji koja je odrastala u jednom sistemu u kom to nije bilo toliko jasno i traženo. I možda i toj generaciji koja vodi studenti da pomognemo. Nećemo loviti studente, oni nijesu krivi, treba im naći pomoć da poboljšaju svoje vještine akademskog pisanja i da na taj način iskorijenimo ovu pojavu”, kaže Pešić.

Prema njegovim riječima, u planu je uvođenje i novog predmeta na doktorskim studijama.

“Od sljedeće školske godine biće uveden novi predmet na svim doktorskim studijama na UCG koji će se zvati metodologija pisanja naučnog rada i tu će biti detaljno opisano kako se piše naučni rad kako potencijalni student ne bi upao u zamku i kako ne bi bio sankcionisan zbog neznanja. Nadam se da ćemo dati predlog da se jedan sličan predmet uvede i na master studijama.

Osim toga, biće organizovane radionice za studente osnovnih studija.

Filozofija da se ide lakšim putem

Pešić kaže da je u borbi protiv plagijarizma problem naš mentalitet koji funkcioniše po principu da se uvijek ide lakšim putem.

“Nažalost, naši studenti su naučeni da ponekad neke sadržaje knjiga sa interneta bezuslovno skidaju, zbog filozofije da se ide lakšim putem, te ćemo pokušati da putem javnosti i svih nivoa obrazovanja da promovišemo originalnost. Često se dešava da čak i učitelji u osnovnim školama kažu grupi učenika da nešto skinu sa Wikipedije. Takav nam je mentalitet i tu treba dosta raditi. Krenuli smo i vidjećemo za dvije, tri godine koliko ćemo uspjeti. Najvažnije je da se shvati da je to proces koji traje”, rekao je Pešić DN.

Studenti kreativni u kršenju pravila

Pešić je saopštio i da crnogorski studenti ne krše pravila studiranja često, ali da su, kada to rade, vrlo kreativni.

“Studenti su u našoj sredini posebno kreativni u smislu kako da sebi ostvare interes, pa dolazi i do zamjene identiteta, pa se neko umjesto nekoga pojavi na ispit. Zatim tu su i bubice. Ima dosta toga, ali to se dešava i u drugim sredinama. I drugi univerziteti imaju slične probleme, a i mehanizmi borbe protiv njih su slični. Kroz jedan Centar za kvalitet na UCG se teži da se održi kvalitet studija. Naravno, uvijek ima negativnih pojava, nijesu toliko česte, dešavaju se, ali mislim da studenti kod nas počinju da prepoznaju svoj interes, a to je interes znanja”, napominje Pešić.

On objašnjava da kazna zavisi od težine prekršaja, a da postoji čitav niz institucija u okviru Univerziteta koji se bave suzbijanjem ovog problema.

“U svim tim komisijama aktivno učestvuju studenti Studentskog parlamenta tako da se čitav proces vrši u aktivnoj interakciji sa njima”, dodaje Pešić.

Izvor: Cafe Del Montenegro

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!