Ustavni sud na narednoj sjednici o tužbi Vojvodić

#Društvo #RadmilaVojvodić #Tužba #UniverzitetCrneGore #UstavniSud

tumber-1.jpg

Vijeće Ustavnog suda će na narednoj sjednici odlučivati o tužbi bivše rektorke Radmile Vojvodić, koju je ona ranije podnijela u ime Univerziteta zbog navodne povrede autonomije te ustanove od Vlade.

Naime, iako su pojedini mediji prenijeli da je tročlano Vijeće o tužbi Vojvodić trebalo juče da raspravlja, DN su iz Ustavnog suda saopštili da taj predmet uopšte nije bio na jučerašnjem dnevnom redu.

Kako su kazali, s obzirom da je tužbu bivše rektorke, pošto je ona smijenjena, povukao v.d. rektora Danilo Nikolić, ostalo je da se Vijeće po ovom pitanju izjasni na nekoj od narednih sjednica.

“Izjašnjavanje Vijeća Ustavnog suda nije odloženo, već se o tom pitanju uopšte nije odlučivalo. O tom predmetu će se odlučivati kad bude pripremljena sjednica. Sud će se o tome izjasniti na narednoj sjednici Vijeća. Mi imamo ustavnu žalbu koja je podnijeta od Univerziteta, odnosno bivše rektorke Vojvodić, a u međuvremenu je Univerzitet Crne Gore obavijestio Ustavni sud da podnosilac odustaje od ustavne žalbe, tako da o tome Ustavni sud još nije donio odluku”, pojasnili su nam iz Ustavnog suda.

Kako objašnjavaju, postupak pred Ustavnim sudom ide po principu da se o ustavnim žalbama može odlučivati u Vijeću od troje sudija, ukoliko ima jednoglasne odluke.

“Ukoliko nema jednoglasnosti, ona se ne upućuje drugom Vijeću, već ide na plenarnu sjednicu od sedam sudija. Dakle, tužba uopšte nije bila na Vijeću, nije razmatrana. O njoj će tek da se odlučuje na vijeću, pa ako ne bude jednoglasnosti, ići će na plenarnu sjednicu”, pojasnili su u Ustavnom sudu.

Podsjetimo, Vojvodić je nedavno kazala kako vjeruje da će Ustavni sud, ipak, razmatrati žalbu koju je podnijela, bez obzira na to što ju je Nikolić povukao. Osim ove, novi rektor povukao je i tužbu koju je Vojvodić u ime UCG ranije dostavila Upravnom sudu, u kojoj je osporavala validnost licence koja je izdata Visokoj medicinskoj školi (VMŠ) u Beranama.

Vojvodić je smijenjena početkom oktobra, nakon višemjesečnog prepucavanja sa Vladom zbog statusa VMŠ u Beranama. Smijenjena je na inicijativu predstavnika Vlade u Upravnom odboru te ustanove, ali tek pošto su osigurali većinu za njeno razrješenje. Nakon toga, Vojvodić je tužila UCG zbog nezakonite smjene.

Izvor: Cafe Del Montenegro

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!