Veliki požar u blizini Rosa

#Požar

Požar koji je sinoć oko 23.30 sati izbio na poluostrvu Luštica, kilometar od naselja Rose na uklazu u Bokokotorski zaliv, nije ugašen. Požarom je zahvaćeno preko 100.000 m2, Gore borovi, čempresi i makija, ali kuće i drugi objekti nijesu ugroženi, kazali su za TVCG iz hercegnovske Službe zaštite i spasavanja.

Foto: Facebook/Podgorički vremeplov

Bura koja duva od juče poslijepodne otežava posao vatrogascima kojima pomažu i građani. Na terenu je 10 vatrogasnih vozila.

Vatra je ugašena na dijelu poluostrva iznad mjesta Potkopa, a vatrogasci gase vatru koja se širi prema bivšoj kasarni u Primcima i prema plaži Dobrič.

Radio Jadran prenosi da je vatra nevjerovatnom brzinom, za svega 15-ak minuta, potpomognuta jakim sjeveroistočnim vjetrom, izbila do gornjeg puta, proširila se u dva kraka, jedan ka vrhu, drugi ka Dobreču.

Odmah su u akciju gašenja krenuli najbliži iz Dobrovoljnog vatrogasnog društva Krtoli, pa Služba zaštite i spasavanja Tivta, a iz Herceg Novog su upućena dva vatrogasna vozila i osam pripadnika Službe zaštite.

„Vjetar je veliki problem. Stalno razbuktava požar. Raznosi zapaljene šišarke … U borbi sa vatrom su tri vatrogasne ekipe, iz Krtola, Tivta i Herceg Novog, kao i privatnici sa svojim vozilima. Teško se orjentišemo jer je noć, ne smijemo da ugrozimo ni ljudstvo niti vozila. Na ovom području nema kuća, samo stara kasarna u Donjim Klincima“, kazao nam je Radiju Jadran oko dva sata jutros komandir Vatrogasne jedinice u Herceg Novom, Zlatko Ćirović.

U to doba na požarište je stigao i predsjednik Opštine Herceg Novi, Stevan Katić.

Foto: Radio Jadran

Jutros oko 8 sati, situacija je puno bolja, ali Zlatko Ćirović kaže ne mogu još reći da je požar u potpunosti stavljen pod kontrolu i lokalizovan. Bura se ne smiruje, a prognloze su da će duvati cijelog dana.

„Još uvijek gasimo i sve je aktivno. Premda smo se dobro izborili s vatrom. Vjetar pospješuje stihijski požare. Odredili smo tokom noći pozicije za gašenje i za kontrolu i to smo sasvim dobro uradili. S vremena na vrijeme prelazimo na nove pozicije, gdje izbije plamen. Nijesmo usnuli i dalje smo na terenu sa deset vozila, osam vatrogasnih iz Krtola, Tivta i Herceg Novog i dvoje privatnih. Kako smo se nadali, dobro je, ipak, jer ni u jednom trenutku nijesu bili ugroženi životi i kuće“, kaže za Radio Jadran, Zlatko Ćirović.

Sa unutrašnje strane zaliva i poluostrva Luštica više se ne vidi plamen, a dim dopire sa požara iz brdovitog dijela preko puta Prevlake, iznad kasarne u Klincima, u blizini stare austrougarske tvrđave.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!