Više hiljada vjernika na vaskršnjoj liturgiji u Hramu

#Društvo #Amfilohije #Podgorica #VaskršnjaLiturgija

thumbs_b_c_2d2da489bfd9afbbed695f6dc4a542c4-1.jpg

Više hiljada vjernika prisustvovalo je vaskršnjoj liturgiji u hramu Hristovog vaskresenja u Podgorici

Vaskršnju liturgiju predvodio je mitropolit crnogorsko-primorski Srpske pravoslavne crkve Amfilohije sa sveštenstvom.

On je u Vaskršnjoj poruci kazao da je “Hristos vaskrsnuo iz mrtvih, smrću smrt uništio i onima u grobovima život darovao”.

“Pobjeda nad smrću predstavlja jedinu istinsku pobjedu čovjekovu. Sve druge pobjede i čovjekovi uspjesi na zemlji, ako se ne završavaju tom pobjedom – ništa ne predstavljaju. Samo pobjeda nad smrću daje smisao sveukupnom ljudskom životu i djelanju, čovjekovom rađanju i postojanju”, rekao je Amfilohije.

foto: Anadolija

On je dodao da nije nimalo slučajno što savremena psihijatrija smatra da je najopasnija bolest ovoga vremena – bolest gubljenja smisla života.

“To je bolest koja rađa bezbroj drugih bolesti. A, gubljenje smisla života upravo se rađa iz prihvatanja smrti kao jedine konačne realnosti čovjeka i svijeta. Sve filozofije i ideologije, bez obzira kako umne i duboke izgledale, koje prihvataju smrt kao konačnu realnost, u suštini predstavljaju obmanu i laž upravo time što obogotvoruju smrt, prolaznost i ništavilo”, rekao je Amfilohije.

Na liturgiji je pročitana i poslanica patrijarha SPC Irineja.

Vaskrs se slavi tri dana, a pravoslavni hrišćani se narednih 40 dana pozdravljaju riječima “Hristos vaskrse, vaistinu vaskrse”.

Pravoslavni vjernici se nakon liturgije okupljaju u domovima uz svečanu trpezu na kojoj dominira crveno jaje i vaskršnji hljeb. Običaj je da na stolu stoje obojana i ukrašena jaja. Ukućani i gosti se međusobno kucaju jajima, a onaj čije se razbije, predaje ga onome čije je bilo jače.

foto: Anadolija

Izvor: Cafe Del Montenegro

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!