Za sedmicu isporučene 1.822 kutije buprenorfina

#Društvo #Buprenorfin #Montefarm #Ziks

DSC0199-c.jpg

Apotekarska ustanova Montefarm za sedmicu je zdravstvenim ustanovama isporučila 1.532 kutije buprenorfina od osam miligrama i 290 od dva miligrama, a koliko je od toga potrošeno znaće se narednih dana, jer je u toku prikupljanje podataka, piše Pobjeda.

“Kada je riječ o davanju navedene terapije u zdravstvenim ustanovama, prikupljanje podataka je u toku”, kazali su iz Montefarma za Pobjedu.

Oni su negirali navode NVO „4life“ da su zavisnici koji su u zatvoru bili bez terapije buprenorfina nekolika dana, jer su, kako kažu, određene količine isporučene prošle subote shodno potrebama zavisnika.

Iz Ministarstva zdravlja ranije je saopšteno da će zdravstvene ustanove sedmično slati evidencije o potrošnji buprenorfina.

Uputstvo o novom načinu izdavanja buprenorfina na snazi je od 8. maja. Po njemu se ovaj lijek za zavisnike od psihoaktivnih supstanci više ne uzima na recept, već se ta terapija daje direktno u zdravstvenim ustanovama i pod nadzorom zdravstvenog radnika. Uputstvo o novom načinu izdavanja ovog lijeka donešeno je zbog njegove enormne potrošnje, nestašice, ali i finansijskih izdataka.

Ubrzo nakon stupanja na snagu došlo je do problema, zavisnici su se žalili da im psihijatri ne pišu izvještaje, te da ne mogu da dođu do terapije. Stoga je u Ministarstvu zdravlja, na sastanku koji je održan u utorak, pronađen kompromis i odlučeno je da se zavisnicima sa važećim izvještajima omogući primanje terapije u KCCG i domovima zdravlja i to u dvije smjene, te da oni kojima je istekao izvještaj mogu doći u psihijatrijsku ambulantu KCCG 18. i 24. maja od 14 sati, radi obnove izvještaja, kako bi nesmetano nastavili uzimanje terapije.

Izvor: Cafe Del Montenegro

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!