Zelene marame, drugarski zakoni i tajni pozdrav: Ova djeca su crnogorski izviđači

#Društvo #Ekologija #Izviđači #MoralnaNačela #Odred“Njegoš“

20170304_104631.jpg

Moraju biti dobri drugovi, odgovorni, iskreni, požrtvovani uvijek radeći na sebi i poboljšanju svojih znanja. Poštuju svoje zakone, različitosti a granice vjera, nacija za njih ne postoje. Imaju svoj tajni pozdrav i uniforme – oni su crnogorski izviđači iz Odreda “Njegoš“ koji je osnovan 1. novembra davne 1994. godine u Podgorici.

Od 2012. godine nastupaju kao samostalna organizacija koja je trenutno u fazi pristupanja Svjetskoj federaciji nezavisnih skauta (WFIS).

Starješina Odreda Milan Mijajlović za CdM kaže da oni funkcionišu kao nevladina organizacija ekološkog, omladinskog, volonterskog i vaspitno-obrazovnog karaktera.

“U sklopu rada Odreda pored izviđačkog programa ubrajaju se rad u prirodi i djelatnosti iz socio-kulturnih oblasti kao što su radionice, predavanja iz oblasti kao što su – štetnost droge, razvoj mira i tolerancije, volonterizma, građanskog i aktivizma mladih. Ove i mnoge druge aktivnosti predstavljaju volonterski aspekt Odreda izviđača „Njegoš“, kazao je Mijajlović.

Njihov odred, kako navodi, u svojim redovima okuplja izviđače svih starosnih kategorija.

„Oni koji su starosti od sedam do 11 godina su poletarci a stariji od 21 godinu su „brđani“. Poletarci su podijeljeni po jatima, kojih trenutno u Odredu ima 35 članova i djeluju u Podgorici i Spužu. Kategorije mlađih izviđača od 11 do 21 godine, ali i onih starijih od 21 godinu funkcionišu u Podgorici i broje 30 članova“, kazao je Mijajlović.

Izviđački zakoni i tajni pozdrav

Izviđačku organizaciju, kako ističe Mijajlović, krasi poštovanje moralnih načela a kroz njih empatičan odnos prema ljudima.

„Izviđači tako svoj život i djelovanje zasnivaju na poštovanju 10 izviđačkih zakona koji suštinski govore da izviđač vršeći svoju misiju mora biti dobar drug, odgovoran, iskren, požrtvovan uvijek radeći na sebi i poboljšanju svojih znanja. Izviđač poštuje različitosti a granice vjera, nacija za izviđača ne postoje“, kazao je on.Kako navodi Mijajlović ključni principi pokreta sadržani su u izviđačkom pozdravu.

„Palac preklapa mali prst, dok su ostala tri prsta podignuta. Palac tako predstavlja starijeg i iskusnijeg izviđača koji uvijek uči, vodi i štiti mlađeg, dok mlađi izviđač poštuje i sluša starijeg. Kažiprst, srednji prst i prstenjak, predstavljaju, brigu o sebi, brigu o drugima dok poslednji predstavlja prihvatanje duhovne stvarnosti i poštovanje tuđe“, objašnjava naš sagovornik.

Pored specifičnog pozdrava imaju i uniforme.

„U našem Odredu su izviđači jednobrazno uniformisani, a uniforma se sastoji od zelenih polo majica sa obilježjima Odreda i zelenom maramo sa plavim obrubom koja predstavlja ljubav prema prirodi i slobodi“, kazao je Mijajlović.

Uče da kuvaju, siju, sade…

Odred je skoro završio dio taborskih objekata u “Bašta Ekologika” na Marezi pod projektom “Scouts Go Green!”.

„Ove aktivnosti su podrazumijevale izradu kućice – osmatračnice koju će djeca i mladi uključeni u projekat koristiti tokom i nakon završetka projekta. U toku su planovi izrade kuhinje na otvorenom koja će se koristiti za pripremanje hrane tokom boravka u Odredskom taboru. Djeca takođe vode računa o Odredskoj bašti, gdje su počevši od februara vršili pripremu zemljišta, đubrenje a na kraju i sijanje i sadnju. Sada slijedi redovno održavanje bašte a kasnije i ubiranje plodova. Djeca aktivno učestvuju u ovim aktivnostima“, rekao je naš sagovornik.

Tokom prethodnih mjeseci realizovali su Eko patrole koje su za cilj imale skretanje pažnje javnosti na goruće ekološke probleme u Glavnom gradu.

Sa lijepim danima nastaviće realizaciju aktivnosti Eko patrola i druženja na otvorenom jer su druženje, pomaganje, društveno korisne aktivnosti ono što izviđači najbolje rade. Nakon svega što je navedeno jedno je sigurno – naše društvo bi bilo mnogo bolje kad bi se svi malo više ponašali kao izviđači iz odreda “Njegoš”.

B.K.

Izvor: Cafe Del Montenegro

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!