Živimo u ekstremno lošim uslovima

Romi su se danas okupili ispred zgrade Opštine Pljevlja u znak protesta zbog loših uslova života u kojem žive, ali i nebrige nadležnih institucija za njihove probleme. Međunarodni dan Roma dočekuju, kako kažu u ekstremnoj bijedi i siromaštvu.

Foto: Portal Analitika

Predstavnik ove romske zajednice Kastriot Murataj, kaže da su došli ispred zgrade Opštine Pljevlja, „da predsjedniku Opštine Mirku Đačiću čestitaju najveći pravoslavni praznik, da ga konačno upoznaju jer on nikada nije našao za shodno da dođe u njihovo naselje i da se uvjeri u to kao oni žive“. Smatraju ga, kaže Murataj i svojim predsjednikom pošto su i oni građani Pljevalja.

On dodaje da porodice iz romskog naselja ima oko 12 đaka koji redovno pohađaju osnovnu školu, da su ta djeca ugrožena jer zbog nemanja vode ne mogu redovno održavati ličnu higijenu, pa su na neki način stigmatizovana u školi, jer druga djeca se neće družiti sa malim romima ako su u školu došli u prljavoj garderobi.

Naselje nama uredno snadbijevanje vodom, koja ineče iz gradskog vodovoda već mjesecima nije ispravna za piće, a mi vrlo često nemamo nikakve, prinuđeni smo da kilometrima idemo i u bidonima donosimo vodu za kuvanje i piće, zaključuje Kajtazaj.

Stanovnica ovog romskog naselja Ljerija Kajtazaj kaže da su stanovnici ovog naselja diskriminisani u odnosu na ostalo stanovništvo, da žive u ekstremno lošim uslovima nedostojnim čovjeka u dvadesetprvom vijeku. Dodaje da nema pomoći od predstavnika Opštine Pljevlja, do koga je nemoguće doći, ta da oskudijevaju u svemu i da nemaju odjeće, obuće, hrane i svega ostalog što je potrebno da se preživi.

Sa svih strana smo okružrni deponijom laporca i smeća iz koga izdvajamo sekundarne sirovine od čije prodaje preživljavamo. Veliki problem su prašina koja se širi sa deponije i smrad sa deponije komunalnog otpada. Zbog toga su djeca iz naselja vrlo često bolsena, zdravlje ime je ozbiljno narušeno i stalno ih vodimo po domu zdravlja i bolnici.

Niko od roma iz ovog naselja ne radi ni u jednoj državnoj instituciji ili društvenom ili privatnom preduzeću, što dodatno otežava život na ovom mjestu. Jednostavno, niko na obraća pažnju na nas i mi izgleda nismo ničija briga.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!