BOŠKOVIĆ: Država spremna da radnicima Boksita poveže staž na 193 eura

By ana popovic

187boskovic


D
ržava je spremna da radnicima Rudnika boksita poveže staž na minimalnu zaradu od 193 eura, a razliku za preostala potraživanja mogu da naplate prodajom imovine preduzeća, saopštio je ministar rada i socijalnog staranja Predrag Bošković, prenosi Mina biznis.

On je, tokom radnog boravka u Nikšiću, komentarišući zahtjev rudara da im se staž poveže na osnovu obračunatih, a ne minimalnih zarada, podsjetio da su više puta sa predstavnicima Boksita razgovarali o uplati staža, načinu na koji bi to moglo biti urađeno i broju zaposlenih koji bi mogli otići u penziju po tom osnovu.

„Stav Ministarstva rada i socijalnog staranja jasan je i tvrdim da je to i najbolje moguće rješenje“, rekao je Bošković.

On je podsjetio da je izmijenjen Zakon o radu i prije par mjeseci usvojen u Skupštini, prema kojem se radni staž povezuje za sve koji su tokom stečajnog postupka ostali bez posla, u slučaju da im to poslodavac nije obezbijedio ili nije bilo novca iz stečajne mase.

„Država je spremna da to uradi kako je i predloženo na minimalnu zaradu od 193 eura. To radnicima Boksita nije bilo prihvatljivo u jednom trenutku, mada i nijesam siguran iz kasnijih razgovora da je riječ o apsolutnom odbijanju. Moj predlog i ministra ekonomije, Vladimira Kavarića je da se država odrekne prioritetnih potraživanja da bi se radnici naplatili kroz stečajni postupak, ako se Boksiti prodaju“, kazao je Bošković.

Prema njegovim riječima, od toga bi mogao da se naplati nedostajući iznos doprinosa kako bi imali uplatu na zarade koje su primali u neto iznosu.

„To je jedino moguće rješenje u ovom trenutku kada je riječ o zahtjevu radnika Boksita da im se poveže staž, ali i zahtjevima svih koji su ostali bez posla kroz stečajni postupak, a stekli su uslove za penziju. Država je voljna da im poveže radni staž pod ovim uslovima propisanim zakonom“, rekao je Bošković.

Komentarišući ocjenu radnika da je nepravedno da rudari Boksita koji su stekli uslov ili su pred penzijom sada nemaju pravo na otpremnine, kada je ranije to omogućeno za 900 njihovih kolega, Bošković je rekao da je za to pitanje nadležno Ministarstvo ekonomije, koje je zaduženo za otpremnine.

Izvor: Analitika

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!