Brajović na neformalnom Savjetu ministara saobraćaja EU

By Predrag Zečević

ivanok

Ministar saobracaja i pomorstva Ivan Brajović na poziv italijanskog kolege Mauricia Lupija (Maurizio Lupi), učestvuje na neformalnom Savjetu ministara saobraćaja Evropske unije, saopšteno je iz Ministasrtva saobraćaja i pomorstva.

U pozdravnom obracanju ministar Lupi, koji je istovremeno i predsjednik Savjeta za saobraćaj EU je naglasio važnost mobilnosti u velikim urbanism centrima kao jedan od najvećih izazova danas u sektoru transporta. Viđenje situacije u svojim gradovima na ovu temu iznijeli su i gradonačelnik Barselone Havijer Trias (Xavier Trias) i Lajpciga Burkhard Jung (Burkhard Jung).

Nakon Lupija uvodničari su bili Sim Kalas (Siim Kallas), evropski komesar za saobraćaj, i Hening Kristofersen (Henning Christophersen) bivši potpredsjednik Evropske Komisije, dok je gost-govornik bio profesor Karlo Rati (Carlo Ratti), Massachusetts Institute of Technology – Boston.

Na temu planiranja, upravljanja i finansiranja transevropskih saobraćajnih koridora (TEN-T), akcenat rasprave bio je dominantno na tri aspekta, koji su apostrofirani i na nedavnom sastanku ECOFIN-a u Briselu: 1. Konstatovan je veliki korak naprijed koji je napravila EU kada je u pitanju infrastruktura i putna mreža; 2. Naglašena je važnost održivog upravljanja koridorima kroz sinhronizovan rad koordinatora koridora i zemalja kroz koje koridori prolaze; 3. Potencirana je važnost jasnog definisanja izvora finansijskih sredstava koja će biti na raspolaganju za mrežu TEN-T i ovom prilikom predsjedavajući Lupi je saopštio da do 2020. god. za devet koridora treba obezbjediti 250 milijardi eura.

Ministar Brajović u svom obraćanju je saopštio očekivanja o brzom početku realizacije projekta autoputa Bar- Boljare (prioritetne dionice Smokovac – Uvač – Mateševo) i ukazao na potrebu da se evropski fondovi konkretnije usmjere ka finansiranju velikih infrastrukturnih projekata u regionu.

Sastanak se, u sklopu italijanskog predsjedavanja Savjetom, održava 16. i 17. septembra u Milanu. Na marginama sastanka ministar je imao više bilateralnih susreta sa ministrima iz EU i regiona.

Izvor: Analitika

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!