EBRD: Stopa rasta za CG ostala tri odsto

By Predrag Zečević

ebrd

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) u najnovijim prognozama nije promijenila projekcije rasta za crnogorsku ekonomiju za ovu i narednu godinu.

U danas objavljenim regionalnim prognozama, projekcija rasta crnogorskog bruto domaćeg proizvoda (BDP) u ovoj godini ostala je na nivou majskih predviđanja od tri odsto, dok se za narednu godinu očekuje rast od 2,5 odsto.

„Izgledi za rast u ovoj godini u jugoistočnoj Evropi, kojoj pripada i Crna Gora, od majskih prognoza promijenili su se negativno za nekoliko država, što je dovelo do ukupnog pada sa 2,2 odsto na 1,9 odsto”, navodi se u izvještaju pod nazivom Regionalne ekonomske perspektive.

Izgledi za Crnu Goru, Albaniju i Makedoniju bolji su nego prije nekoliko mjeseci, zbog napretka u Albaniji i poboljšanih prognoza za velike javne infrastrukturne projekte u Makedoniji i Crnoj Gori.

“Najviše su smanjene prognoze rasta za Bosnu i Hercegovinu (BiH) i Srbiju, zbog poplava krajem maja što je negativno uticalo na energetiku i poljoprivredu”, rekli su iz EBRD.

Rast u BiH je prognoziran na 0,2 a u Srbiji se predviđa pad BDP-a od 0,5 odsto.

Smanjena je prognoza za Bugarsku sa 1,9 odsto na 1,5 odsto zbog političke neizvjesnosti i uzdrmanog bankarskog sektora.

Međutim, za narednu godinu EBRD očekuje prosječni rast za region od 2,6 odsto, u odnosu na majskih 2,4 odsto.

“Očekujemo skromni oporavak privrednih aktivnosti u BiH i Srbiji u narednoj godini zahvaljujući projektima u vezi sa obnovom”, navodi se u izvještaju EBRD.

U dokumentu se dodaje da je ekonomija Kipra i dalje u dubokoj recesiji, dok je procjena za hrvatsku ekonomiju nepromijenjena, pa se očekuje pad BDP-a u ovoj godini od 0,5 odsto.

Iz EBRD su naveli da se od majskih prognoza kriza između Rusije i Ukrajine intenzivirala. Ruska privreda će naredne godine registrovati pad od 0,2 odsto, kao rezultat krize u odnosima sa Ukrajinom, prognozirala je EBRD, obarajući svoja ranija predviđanja privrednog rasta te države.

Sa druge strane, privreda Ukrajine će, prema procjenama ERBD, usporiti devet odsto u ovoj godini, što je veći pad u odnosu na prethodno prognozirano usporavanje od sedam odsto.

Za narednu godinu, EBRD očekuje pad BDP-a Ukrajine od tri odsto.
(Mina biznis)

Izvor: Analitika

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!