EU Srbiji: Cijevi mogu, gas ne može

By Predrag Zečević

gasovod


E
vropska unija se neće miješati u izgradnju dionice gasovoda Južni tok kroz Srbiju, ali će gasovod moći da bude pušten u rad tek kad se uskladi sa evropskim zakonima.

„Srbija nije članica EU, pa stoga ne možemo da od nje tražimo da suspenduje izgradnju Južnog toka, kao što smo uradili u slučaju Bugarske“, rekla je Marlene Holcner, portparolka komesara za energiju Gintera Etingera, reagujući na najavu Gazproma da će izgradnja dionice kroz Srbiju početi u oktobru.

Ona je, međutim, istakla da gasovod, koji većim delom prolazi kroz EU, neće biti pušten u rad ukoliko ne bude u skladu sa evropskim propisima.

Evropska komisija je ranije ove godine utvrdila da Gazprom krši evropske antimonopolske zakone jer ne dozvoljava drugim proizvođačima gasa pristup Južnom toku, kao i da se izgradnjom deonice kroz Bugarsku krše zakoni o javnim nabavkama.

Upitan da li bi izgradnja gasovoda mogla da utiče na proces pregovora Srbije o pristupu EU, portparol komesara za proširenje Štefana Filea Peter Stano je odgovorio da će pitanje Južnog toka doći na red tek kada se otvori pregovaračko poglavlje o energetici, što se ne očekuje ove godine.

„To poglavlje neće moći da se zatvori sve dok sva pitanja vezana za energetiku ne budu u skladu sa EU standardima“, ukazao je on.

(Tanjug, B92)

Izvor: Analitika

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!