Ima li zlata u Crnoj Gori?

By Predrag Zečević

bjelasicaok


Povećani sadržaji zlata su konstatovani u rudama bakra čije se pojave nalaze u okolini Pljevalja, koje se, na osnovu dosadašnjih istraživanja, smatraju ekonomski neinteresantnim, kažu u Zavodu.

Geološki zavod saopštio je danas da je malo vjerovatno da ima zlata u sedimentnim slivovima rijeka Lima, Tare, Ćehotina i Ibra, ali da postoji izvjesna mogućnost da ga ima na području planina sjeverne Crne Gore.

radusinovicok“Prema dosadašnjim saznanjima, zlato u značajnije povećanim koncentracijama nije konstatovano u polimetaličnoj sulfidnoj mineralizaciji sjeveroistočne Crne Gore. Ovaj tip mineralizacije povezan je sa trijaskim vulkanogeno-sedimentnim kompleksom na području Bjelasice, Brskova, Visitora, Konjuha, Sjekirice, Ljubišnje i Šuplje stijene, saopštio je Portalu Analitika zamjenik direktora Zavoda Slobodan Radusinović.

Prema njegovim riječima, malo je vjerovatno da se u potočnim sedimentima slivova rijeka Lima, Tare, Ćehotine i Ibra nalaze povećane koncentracije zlata koje bi se eventualno mogle ekonomski valorizovati.

“Istina, povećani sadržaji zlata su konstatovani u rudama bakra čije se pojave nalaze u okolini Pljevalja, koje se, na osnovu dosadašnjih istraživanja, smatraju ekonomski neinteresantnim zbog niskog sadržaja bakra, navodi se u zajedničkom saopštenju Radusinovića i dr Marka Pajovića iz Geološkog zavoda.

U karbonatnim terenima centralne, južne i jugozapadne Crne Gore, shodno geološkim uslovima i metalogenetskim kriterijumima, ne mogu se očekivati pojave zlata.

“Bilo bi svakako interesantno i korisno da se, ukoliko ima zainteresovanih investitora, izvrše detaljnija geološka istraživanja plemenitih metala u Crnoj Gori”, zaključuju Radusinović i Pajović.

Podsjetimo, američka kompanija “Start your own gold mine corporation” saopštila je prije dva dana da zlata ima u Crnoj Gori, naročito u slivovima rijeka i da u ovom momentu 11 Crnogoraca pohađa kurs za traženje i ispiranje zlata,

P.ZEČEVIĆ

Izvor: Analitika

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!