Institut Alternativa: Vujanović neće imati šta da kaže u UN

By Predrag Zečević

UN


C
rnogorski predsjednik Filip Vujanović neće imati šta da kaže sljedeće srijede u Ujedinjenim nacijama, gdje treba da govori povodom treće inicijative Partnerstva otvorenih vlada (OGP) sa još osam predsjednika država, ocijenjeno je iz Instituta Alternativa. Iz ove NVO podsejćaju da će na skupu govoriti i predsjednik SAD Barak Obama.

“Crna Gora nema čime da se pohvali na toj konferenciji, jer kasni sa ispunjavanjem svih obavez, a od sredine 2013. godine nije bilo nikakvih aktivnosti na izradi akcionog plana za unapređenje stanja u oblastima koje promoviše ova inicijativa”, navodi se u saopštenju Instituta Alternativa.

Podsjetili su da je rok za finalnu verziju drugog akcionog plana za sve zemlje članice bio 15. jun ove godine, a za početak sprovođenja novog 1. jul.

“Članice inicijative obavezne su da razvijaju akcione planove kojima se promovišu prinicipi transparentnosti, odgovornosti, razvoj novih tehnologija i inovacija, kroz višemjesečni konsultativni proces koji uključuje više zainteresovanih strana i obavezno učešće građana i civilnog društva”, navodi se u saopštenju i podsjeća da ova inicijativa okuplja 64 zemlje, a Crna Gora je članica od 2011. godine.

Ističu da je Vlada 10. aprila ove godine zadužila kabinet premijera da što prije imenuje koordinatora operativnog tima, ali da još nije poznato ko je on, te da nije ispunjen ni zaključak vlade da se izabere predstavnik NVO.

“Potrebno je što prije imenovati koordinatora i ostale članove, predstavnike Vlade i NVO. Preporuka Instituta alternativa je da se u tim uključe i prestavnici Unije poslodavaca i Zajednice opština”, navodi se u saopštenju.

Izvor: Analitika

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!