Kooperanti najavili blokadu Nike

By Predrag Zečević

0509nikablokadaok


K
ooperanti nikšićke mljekare Nika, koja im u prosjeku duguje po nekoliko hiljada eura, ponovo su se okupili ispred kapije firme i najavili blokadu, jer im je odložen rok za isplatu.

Dio novca do 40 hiljada eura, od oko 150 hiljada koliko se ukupno duguje, trebalo je da bude uplaćen do danas, zbog čega su farmeri prekinuli blokadu. Prvi dio novca trebalo je da bude isplaćen kooperantima sa najtežom materijalnom situacijom.

Izvršni direktor Tomislav Žižić kazao je kooperantima da su se stekli uslovi za prenos vlasništva Nike sa Aleksandra Božovića na ukrajinsku firmu Terra food, što je zaključeno i na sastanku, održanom u utorak, sa predstavnicima Crnogorske komercijalne banke (CKB) koja je zbog neizmirenih kredita blokirala račun Mljekare.

Žižić je saopštio da su dostavljeni svi traženi papiri, kao i da je Božović predao pismo kojim potvrđuje da će ugovorom riješiti i kredit od CKB-a njegovoj građevinskoj firmi, a od farmera zatražio da sačekaju još možda i tri sedmice kako bi se sprovela neophodna procedura.

„Čim banka potvrdi da nema više nikakvih prepreka ni u vezi spornog kredita ukrajinski Tera fud će otplatiti prvi dio duga kooperantima i ispoštovati dogovor“, rekao je Žižić.

Nezadovoljni farmeri odgovorili su da više ne mogu čekati i da će ponovo blokirati kapiju mljekare, na šta je Žižić uzvratio da će, ukoliko se to desi, protiv njih podnijeti krivične prijave.

Farmeri su podsjetili da novac strpljivo čekaju više od godinu i pozvali ministra poljoprivrede, Petra Ivanovića i nadležne državne institucije da ispitaju gdje završava novac od prodatog mlijeka.

Ukrajinska firma Terra food, prema ugovoru imaće stopostotno vlasništvo, uz obavezu da preuzmu cjelokupan dug Nike.

Potraživanja 70 kooperanata iznose oko 150 hiljada eura, dok su ukupna dugovanja Nike oko 2,5 miliona. Mljekara duguje do 17 zarada zaposlenima, kojima staž nije povezan pet godina.
(Mina biznis)

Izvor: Analitika

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!