Majkrosoft tuži Samsung zbog kršenja patenata

By sinisa goranovic

0208tuzbamicrosoftok


M
ajkrosoft je juče podigao tužbu protiv Samsunga, zbog toga što je taj južnokorejski elektronski gigant navodno prekršio patentni sporazum koji su dvije kompanije potpisale 2011. godine. Taj sporazum pokriva tehnologiju koja se koristi u Android pametnim telefonima Samsunga, a prema njemu južnokorejska kompanija za svaki prodati telefon mora uplatiti Majkrosoftu određeni iznos, koji nije naveden.

U tužbi, podnešenoj njujorškom sudu, Majkrosoft optužuje Samsung da je prestao da poštuje patentni sporazum nakon što je Majkrosoft kupio finsku Nokiju.

„Nakon što je postao vodeći svjetski igrač na tržištu pametnih telefona, Samsung je odlučio krajem prošle godine da prestane udovoljavati sporazumu koji ima s Majkrosoftom. U septembru 2013., nakon što je Majkrosoft najavio da je stekao vlasništvo nad Nokijom, Samsung je tu akviziciju počeo koristiti kao izgovor za kršenje ugovora“, napisao je na svom blogu zamjenik glavnog savjetnika Majkrosofta Dejvid Hauard.

Kako je dodao, obje kompanije imaju dugu istoriju saradnje.

„Jednostavno tražimo od suda da riješi naše neslaganje. Uvjereni smo da će ugovor biti primijenjen“, poručio je Hauard.

Majkrosoft pokušava da konkuriše na tržištu mobilnih telefona sa proizvodima koji rade na Googleovom i Android operativnom sistemu. U sklopu toga, od proizvođača Android uređaja traži da mu plaćaju rojalitete.

Većina velikih proizvođača, poput Samsunga, LG-a i HTC-a ,pristala je da plaća rojalitete. Od velikih igrača jedina se tome opire Motorola, koja zbog toga vodi pravni postupak protiv Majkrosofta još od 2010. godine.

Samsung je tokom prve godine od potpisivanja sporazuma plaćao rojalitete, ali nakon što je Majkrosoft objavio kupovinu Nokije odbio je da to dalje čini, ustvrdivši da je kupovinom Nokije Majkrosoft prekršio sporazum. Kasnije je Samsung platio rojalitete, ali je odbio da podmiri kamatu.

Samsung takođe tvrdi da pametni telefoni koje Majkrosoft prodaje nakon kupovine Nokije nijesu pokriveni patentnim sporazumom. Majkrosoft od suda traži da utvrdi da to nije tačno.

(SEEbiz)

Via: Analitika

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!