Zabranjen ribolov na Skadarskom

  Prva međunarodna konferencija o Vrancu i drugim
crnogorskim autohtonim sortama vinove loze

  #SkadarskoJezero

  Na Skadarskom jezeru je od danas zabranjen ribolov zbog niskog vodostaja, saopšteno je iz Javnog preduzeća nacionalni parkovi Crne Gore (JPNPCG).

  Smanjen radijus kretanja vodenih organizama (foto: Anadolija)

  Kako se navodi, uz mišljenje stručnjaka sa Prirodno – matematičkog fakulteta, JPNPCG uputilo je inicijativu MPRR za razmatranje uvođenja zabrana ribolova zbog loših hidroloških prilika, a u cilju očuvanja ribljeg fonda.

  „Zbog niskog vodostaja Skadarskog jezera smanjuje se i radijus kretanja i mogućnost migracija vodenih organizama, prvenstveno riba, iz jednog dijela jezera u drugo“, pojasnili su iz JPNPCG.

  Kako su rekli, organizmi nalaze utočista u određenim lagunama i izvorima, i uz činjenicu da su u slabijoj životnoj kondiciji, lakše ih je uloviti ili preloviti neku vrstu.

  „Privrednim i sportskim ribolovom, uz već loše hidrološke prilike, dodatno bi se opteretile vrste u Skadarskm jezeru, pa će uvođenjem zabrana biti omogućeno da se one prirodno oporave. Na taj način osiguraćemo da Skadarsko jezero sačuva svoju produktivnost i obilje vrsta kada je ihtiofauna u pitanju“, naglasili su iz JPNPCG.

  Oni će, kako su saopštili, o naredbi obavijestiti Ribarska udruženja i pojedince koji se bave izlovom ribe u ovom zaštićenom području.

  „JPNPCG upozorava sve građane da je izlovljavanje ribe nedozvoljenim sredstvima krivično djelo i da će se sva lica uhvaćena u vršenju lova na nedozvoljen način biti procesuirana nadležnim organima“, dodaje se u saopštenju.

  Izvor: Radio Televizija Crne Gore

  Želite i vi da pišete za Crnu Goru? Javite nam se!