Vlada osniva državni telekom?

By aleksandra stankovic

1809vlada


V
lada Crne Gore bi ubrzo trebalo da odluči da li će osnovati novu telekomunikacionu kompaniju, o čemu su u julu završeni izvještaji koji idu u prilog donošenju takve odluke, saznaju Vijesti.

Prema nezvaničnim saznanjima Vijesti, godinu su tri stručna tima, koje je Vlada angažovala, radila na utvrđivanju opravdanosti odluke da država, nakon što je 2005. godine prodala Telekom Crne Gore kojeg su stvarale generacije, osnuje novu telekomunikacionu kompaniju u kojoj će biti vlasnik.

Novi telekom zasnivao bi se na postojećoj telekomunikacionoj infrastrukturi Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES) i Željezničke infrastrukture, a za razvoj usluga, prije svega, brzog pristupa internetu i televiziji, bile bi potrebne svježe investicije.

Ideja osnivanja državnog telekoma stara je nekoliko godina, nakon što su u Vladi shvatili da se veliki dio prometa na tom segmentu tržišta odliva iz Crne Gore, prije svega zbog toga što su tri ključne kompanije na tom tržištu u dominantnom vlasništvu stranih firmi.

Prema sadašnjim podacima, na crnogorskom tržištu telekomunikacija godišnje se “okrene” oko 300 miliona eura, ili oko značajnih 10 odsto cijelog bruto domaćeg proizvoda (BDP) Crne Gore.

Odluka o formiranju državnog telekoma, prema sagovorniku Vijesti koji je učestvovao u izradi dokumentacije, opravdana je iz više razloga, iako dovodi u pitanje kako će kompanija poslovati nakon osnivanja.

“Izdaci države za telekomunikacione usluge su enormni na godišnjem nivou, pa se i sa tog aspekta može pravdati odluka o osnivanju vlastitog telekoma”, kazao je on i dodado da je: “Pitanje je, međutim, kako će se tom kompanijom upravljati, jer, iako postoji tržišno opravdanje za njeno osnivanje, to ne garantuje da neće biti samo jedno u nizu državnih gubitaša čije ćemo minuse na kraju mi, kao poreski obveznici, pokrivati. Ukoliko to bude zdrava kompanija sa optimalnim brojem stručnog kadra, onda se može govoriti o dobroj realizaciji te ideje”.

Izvor: Analitika

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!