Advokat A2A: Privremena mjera neodrživa

#A2A #VišiSudPodgorica

Viši sud za najkasnije osam dana izjasniće se o žalbi na odluku sudije za istragu da se italijanskoj kompaniji A2A u Elektroprivredi Crne Gore blokiraju akcije vrijedne 250 miliona eura. Akcije italijanskog investitora blokirane su zbog postupka koji se vodi protiv dijela menadžmenta te kompanije. Osumnjičeni su da su oštetili Elektropivredu za više miliona eura.

Odbrana italijana smatra da zbog privremene mjere A2A ne može prodati svoje akcije državi (Screenshot TVCG)

Specijalno tužilaštvo 2015. godine započelo je izviđaj zbog zloupotreba službenog položaja u EPCG. Istraga je 2016. proširena i na odgovorna lica kompanije A2A u EPCG.

Tužilaštvo je nakon toga zatražilo od Višeg suda privremenu mjesru, kojom bi se blokirala njihove akcije EPCG.

Na tu odluku odbrana Italiana podnijela žalbu, o kojoj se danas i raspravljalo u Višem sudu.

„Ovdje se ogleda više povreda ustava Crne Gore koje smo jasno argumentovali i objasnili i samim tim smatramo da je ovako privremena mjera neodrživa. U svakom slučaju, nadamo se pozitivnom ishodu u kotis mog poslodavca“, kazao je za TVCG advokat Đuro Čepić.

Odbrana tvrdi da su akcije stečene na legalan način 2009. godine. Njihova nominalna vrijednost iznosi preko 400 miliona eura, dok je tržišna oko 167. Budući da je aktivirana „put opcija“, odnosno da A2A može da proda svoje akcije državi, zbog privremene mjere to je sada neizvodljivo, smatra odbrana.

Specijalna tužiteljka Stanka Radović, obrazlažući zahtjev Tužilaštva, kazala je da će optužni akt protiv odgovornih biti uskoro podnešen. Vijeće Višeg suda u roku od osam dana odlučiće o žalbi odbrane.

Your browser does not support the video tag.

Tužilaštvo sumnjiči šest osoba iz Elektroprivrede da su oštetili to preduzeće za više miliona eura u korist italijanskih kompanija A2A, A2A Reti eletrika i Bain Milano.

Istraga je pokrenuta zbog konsultantskih ugovora, kojima su, na račun provizija, italijanske kompanije od EPCG naplatile više miliona eura.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!