Neriješena trećina krivičnih prijava za organizovani kriminal

#Hronika #Izvještaj #Kriminal #KrivičnePrijave #Policija #Tužilaštvo

zatvor-ruka-resetke.jpg

Broj osumnjičenih za krivična djela iz oblasti organizovanog kriminala prošle godine povećao se čak za skoro četiri puta.

U Izvještaju o radu Tužilačkog savjeta i Državnog tužilaštva za 2017. godinu navedeno je da je broj prijavljenih lica za ova djela povećan čak za 267,86 posto. Na kraju godine od ukupnog broja predmeta trećina njih ostala je neriješena.

“U 2017. godini za krivična djela organizovanog kriminala prijavljena su 103 lica, što čini 18,90 odsto od ukupno 545 prijavljenih lica. Kako je iz ranijeg perioda ostalo neriješeno devet prijava, u radu je bilo ukupno prijava protiv 112 lica. Kada se broj prijavljenih lica uporedi sa 28 prijavljenih lica u 2016. godini, konstatuje se porast prijava za organizovani kriminal u 2017. godini za 267,86 odsto. Od ukupno 112 prijava u radu, donesene su odluke u odnosu na 77 prijavljenih lica ili 68,75 odsto. Protiv 68 prijavljenih lica donijeta je naredba o sprovođenju istrage, dok su prijave protiv devet lica ustupljene nadležnim tužilaštvima. Ostalo je neriješenih prijava protiv 35 lica ili 31,25 odsto od ukupnog broja prijava koje su bile u radu za krivična djela organizovanog kriminala”, piše u izvještaju tužilaštva.

Advokat Veselin Radulović kazao je za Dan, da konstatacija o ovako povećanom broju prijava samo govori to da je očigledno ta vrsta kriminaliteta u ekspanziji.

“Sa aspekta ocjene rada tužilaštva broj prijava ne govori ništa. Opšte poznato je da tužilaštvo nema ni jednu jedinu optužnicu za organizovani kriminal koja je dokazana u postupku pred sudom. Takođe, tužilaštvo nikada nije samoinicijativno pokrenulo nijedan postupak za organizovani kriminal. Sa druge strane, djelovanje organizovanog kriminala je svakodnevno više nego vi- dljivo. Zato se nameće zaključak da tužilaštvo ne radi ništa kada je u pitanju borba protiv organizovanog kriminala, osim što broji prijave koje mu drugi podnose”, kazao je Radulović.

Da broj krivičnih prijava govori da je povećan kriminal, potvrdio je i Zoran Vujičić iz Građanske alijanse. Ova statistika pokazuje više stvari.

Prije svega da je organizovani kriminal crnogorska stvarnost i sama porast prijava za ovo krivično djelo je logičan sled događaja. Blaga kaznena politika stimulativno djeluje na kriminalce pa ne čude kriminalni obračuni po danu i porast nevinih žrtava. Iako su sporazumi o priznanju krivice neophodni u svakom sistemu posebno iz razloga skraćenja postupka i nepotrebnih sudskih troškova, olako sklapanje sporazuma posebno sa povratnicima može ovaj institut okrenuti u svoju suprotnost. Tužioci prije svega, a onda i sudovi kao poslednji filter prije sklapanja sporazuma o priznanju krivice moraju da pooštre kaznenu politiku posebno za višestruke povratnike ili članove organizovanih kriminalnih grupa. Blagom kaznenom politikom istovremeno se obesmišljava i rad policije na terenu a po čijim prijavama u najvećoj mjeri tužioci i postupaju”, kazao je Vujičić.

Navedeno je i da je nakon završene istrage protiv 60 osumnjičenih podignuta optužnica. Naime, 28 okrivljenih tereti se zbog krivičnog djela stvaranje kriminalne organizacije, 13 zbog krivičnih djela neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga i stvaranje kriminalne organizacije, 10 lica zbog krivičnih djela teško ubistvo i stvaranje kriminalne organizacije. Takođe, petoro je optuženih za iznudu i stvaranje kriminalne organizacije, a po dvoje zbog krivičnih djela i omogućavanje uživanja opojnih droga i stvaranje kriminalne organizacije.

“Uz neriješena optuženja iz ranijeg perioda protiv 13 lica, ukupno je bilo u radu optuženja protiv 73 lica. Sud je donio osuđujuće presude na kaznu zatvora protiv 19 lica. Oslobađajućih i odbijajućih presuda za krivična djela organizovanog kriminala nije bilo u izvještajnom periodu”, piše u izvještaju.

Izvor: Cafe Del Montenegro

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!