Žestoki momci vole selfi: Društvene mreže dostupne i u zatvoru

#Hronika #Facebook #Kazne #MinistarstvoPravde #Osuđenici #Ziks

32153d3330c548daaf1795dd29d4c9ea.jpg

I pored rigoroznih kontrola osuđenici u Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija u Spužu uspijevaju da dođu do mobilnih telefona, koje osim za kontaktiranje sa članovima porodice i prijateljima, koriste i za komunikaciju na društvenim mrežama. Korisnici društvenih mreža često mogu da vide fotografije koje osuđenici „šeruju“, i kojima između ostalog u propratnom tekstu šalju poruke i hrabre jedni druge.

Zvaničnih informacija o tome da li nadležni provjeravaju profile i grupe zatvorenika na popularnim društvenim mrežama nema, kao ni da li je bilo sankcionisanih. Ono što je poznato je da osuđenicima najčešće članovi porodica dostavljaju nedozvoljene stvari za boravak iza zatvorskih zidina. Ukoliko budu otkriveni protiv njih se pokreću prekršajni ili krivični postupci. Zabilježeni su i slučajevi da su zaposleni u ZIKS-u dostavljali zatvorenicima telefone, narkotike, oštre predmete… Otkriveni službenici su procesuirani i sankcionisani.

CdM je Ministarstvu pravde 22. marta poslao pitanja o tome koliko je nedozvoljenih predmeta unijeto u ZIKS, kao i da li su počinioci sankcionisani, ali odgovora još uvijek nema.

A dok ne budu otkriveni zatvorenici će između sebe kontaktirati, i to ne samo u Crnoj Gori već i sa „kolegama“ iz regiona… Na društvenim mrežama je objavljen niz fotografija i poruka kojima jedni druge savjetuju i bodre kako da najlakše sačekaju odsluženje kazne.

Na Facebook stranici “Zatvorske priče” nalaze se fotografije iz zatvorskih ćelija širom regiona. Na ovoj stranici postavljanje su fotografije i iz spuškog ZIKS-a.

Jednu takvu fotografiju podrške i pozdrava ostalim zatvorenicima, nedavno je sa ove stranice uputio Danilovgrađanin Vuk Pajović, navodni član zagoričkog klana.

Popularni momci iz spuškog ZIKS-a

“Podrška za brata”, “ubrzo sloboda”, samo su neke od poruka koje su upućene od admina ove stranice za ekipu u Spužu.

Među fotografijama sa robije nalaze se i one na kojima su Vidoje i Radoslav Gile Staničić, navodne vođe zagoričkog klana.

Podrška, borba, motivacija…

Pored podrške koju zatvorenici šalju jedni drugima, objavljuju se i fotografije zatvorskih ćelija u kojima, kako smatraju članovi ove grupe, nema humanih uslova za boravak.

Nije rijetko da na ovaj način zatvorenici pokušavaju da se izbore za svoja prava i ukažu na navodnu torturu koju trpe.

Momci na fotografijama koje šalju prikazuju i kako provode vrijeme, hvale se treninzima, druženjem, prikazuju hodnike, tretetanu, sobe, dvorište zatvora.

U posebnim slučajevima javlja se i čuveni kodeks koji vlada s druge strane zakona, čuvena OMERTA. Što vidiš ne vidiš, što čuješ ne čuješ, što znaš ne znaš.

Pored njih riječi koje hrabre one koji se nalaze u ćelijama, upućene su i za one koji su iza zidina zatvora u Bosni, Srbiji, Austiji, Makedoniji, Holandiji, Njemačkoj, Bugraskoj…

“Podrška za brata”
A, momci iza rešetaka ne odustaju.

Da crnogorski zatvori nisu jedini u kojima robijaši koriste pametne telefone govori i to što neki od njih “podršku za brata” uspjevaju da šalju i putem interneta i to širom Evrope.

Možda je i ovo jedan od dokaza da su zatvorenici za korak ispred nadležnih…

Željka Bojanić

Izvor: Cafe Del Montenegro

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!