12. avgust

Izbor i priprema: Č. Đurđić

Na današnji dan 1423. počeli su pregovori između predstavnika srpske despotovine i Venecije oko teritorija Balše III, koji je ostavši bez nasljednika, svoje posjede pred kraj života 1421. predao ujaku despotu Stefanu Lazareviću. Prema ugovoru, Mlečani su zauzeli Skadar, Ulcinj i Kotor, a despot Stefan Bar, Drivast i Budvu sa solanama u Grbaljskom polju.

Crnogorska kolonija u PerojuFoto: Crnogorska kolonija u Peroju

1657 – Nakon formiranja crnogorske kolonije u Peroju 1644. došlo je tokom Kandijskog rata, u vrijeme snažnog pritiska Turske na Crnu Goru, do masovne seobe iz perifernih područja nahija. Krajem 1657. deset crnogorskih porodica iz Crmničke i Riječke nahije, sa 77 osoba, naselilo je Peroj, a Istru preko 2.500 stanovnika, među kojima i 362 osobe albanske narodnosti s prostora između Bara i Ulcinja. Tri godine kasnije pridružilo im se još 30 porodica koje su osnovale selo Kavran.

V.BlejkFoto: V.Blejk

1827 – Umro je engleski slikar, bakrorezac i pisac Vilijam Blejk, pjesnik intuicije i mašte. Književnu slavu stekao je zbirkama „Pjesme iskustva“ i „Pjesme nevinosti“, a kao slikar poznat je po 21-oj ilustraciji za knjigu o Jovu i ilustracijama Čoserovih „Kanterberijskih priča“.

Dž.StivensonFoto: Dž.Stivenson

1848 – Umro je engleski inženjer i pronalazač Džordž Stivenson. Razvio je i unaprijedio konstrukciju parne lokomotive, a njegova lokomotiva „Rokit“ vukla je 1825. prvi putnički voz u svijetu na pruzi Stokton – Darlington. U Njukastlu je 1823. osnovao prvu fabriku lokomotiva.

V.ŠtajnicFoto: V.Štajnic

1900 – Umro je austrijski velemajstor Vilhelm Štajnic, prvi zvanični svjetski šampion u šahu. Titulu svjetskog prvaka osvojio je 1886. pobjedom nad Johanesom Cukertortom, rezultatom 10:5, uz pet remija. Objavio je 1889. „Udžbenik modernog šaha“.

A.GrifitFoto: A.Grifit

1922 – Umro je irski političar Artur Grifit, jedan od osnivača nacionalnog republikanskog pokreta Šin-Fejn 1905. Predvodio je 1921. delegaciju koja je s Velikom Britanijom zaključila sporazum o nezavisnosti Irske, a 1922. izabran je za prvog predsjednika Irske Republike.

T.ManFoto: T.Man

1955 – Umro je njemački pisac Tomas Man, dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1929. Po dolasku nacista na vlast u Njemačkoj 1933. emigrirao je u Švajcarsku, a 1939. u Sjedinjene Američke Države. Poznata djela: „Čarobni brijeg“, „Doktor Faustus“ , „Smrt u Veneciji“.

1970 – U okviru „nove istočne politike“, njemački kancelar Vili Brant potpisao je u Moskvi sporazum kojim su se Zapadna Njemačka i SSSR odrekle sile u međusobnim odnosima i priznale postojeću granicu između dvije njemačke države.

B.BulatovićFoto: B.Bulatović

2009 – U 83. godini umro je kniževnik, prevodilac i književni kritičar Božo Bulatović, član Crnogorskog društva nezavisnih književnika. Objavio je roman „Karaula“, a u književnim listovima i časopisima veliki broj pripovjedaka, eseja, drama, književnih i pozorišnih kritika, kao i prevoda s ruskog jezika. Dobitnik je više značajnih nagrada i priznanja za književni rad.

2012 – Egipatski predsjednik Muhamed Mursi naredio je da se penzioniše uticajni šef oružanih snaga te zemlje, feldmaršal Mohamed Husein Tantavi. Mursi je, takođe, poništio ustavni dekret čiji je cilj bio smanjenje predsjedničkih ovlašćenja, čime je izazvao napetost između islamista koje predvode Mursijeva Muslimanska braća i egipatskog vojnog establišmenta.

<em> Na današnji dan dogodilo se i sljedeće: em>

1910 – Za javni saobraćaj otvorena je u Crnoj Gori direktna telefonska linija Bar-Virpazar-Podgorica i Bar-Rijeka Crnojevića-Cetinje.

1925 – Rođeni su britanski blizanci Noris i Ros Mekverter koji su osnovali Ginisovu knjigu rekorda. Rosa je 1975. ubio pripadnik Irske republikanske armije.

1944 – Proradio je prvi naftovod ispod mora kojim je ispod Lamanša nafta isporučivana savezničkim snagama u Francuskoj. Kroz naftovod je dnevno prolazilo 700 tona nafte.

1960 – Sjedinjene Američke Države lansirale su prvi komunikacijski satelit „Eho I“.

1992 – SAD, Kanada i Meksiko postigli su sporazum o stvaranju jedinstvene zone slobodne trgovine, čime je stvoren najveći svjetski trgovinski blok.

2008 – Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev naredio je obustavu vojnih operacija u Gruziji, ali je vlast u Tbilisiju izrazila sumnju u tu objavu, saopštivši da Moskva i dalje bombarduje gradove i sela.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!

Ostavite komentar