Četiri nagrade za „Bajku o ribaru i ribici“

#GradskoPozorište

Predstava „Bajka o ribaru i ribici“, u produkciji Lutkarske scene za djecu Gradskog pozorišta, pobjednik je IX Bugojanskog lutkarskog bijenala.

Scena iz predstave

Predstva, koju je po Puškinovom djelu režirao Evgenij Ibragimov, na ovom renomiranom festivalu lutakarskih teatara sa prostora Eks Jugoslavije osvojila je čak četiri nagrade – nagradu zanajbolju predstavu, nagradu za najbolju muziku, nagradu za vizuelni identitet i nagradu za najbolju animaciju koja je pripala glumačkom ansamblu Gradskog pozorišta, saopšteno je iz te institucije kulture.

Odluke o nagradama donio je stručni žiri čkoji su činili Narda Nikšić, Željko Hubač i Tamara Kučunović.

Osim Gradskog pozorišta, ove godine na Bijenalu su učestvovali i Malo pozorište „Duško Radović“ iz Beograda, Lutkovno gledališče Maribor, Dječje kazalište „Branka Mihaljevića“ iz Osijeka, Dječje pozorište Republike Srpske i Pozorište lutaka Mostar.

„Trijumf na Bugojanskom lutkarskom bijenalu za „Bajku o ribaru i ribici“ još jedan je u nizu uspješnih festivalskih pohoda u regionu“, istaklči su iz podgoričkog Gradskog pozorišta.

Podsjećaju da je ta predstava i apsolutni pobjednik XXIII Međunarodnog festivala pozorišta za djecu u Subotici, gdje je osvojila četiri priznanja – gran pri za najbolju predstavu u cjelini i nagrade za najbolju režiju, kolektivnu igru i kreaciju lutaka.

Ansambl predstave osvojio je i nagradu za lutkarsku animaciju na XV Međunarodnom festivalu pozorišta za djecu u Banjaluci.

Takođe, „Bajka o ribaru i ribici“ osvojila je i tri nagrade na IV Međunarodnom festivalu lutkarstva u Podgorici – najbolja režija, originalna muzika i priznanje za kolektivnu igru), kao i na XVIII Međunarodnom festivalu „Zlatna iskra“ u Kragujevcu, gdje je Sejfo Seferović dobio priznanje za najbolje glumačko ostvarenje.

„Bajka o ribaru i ribici“, u režijijednog od najistaknutijih savremenih ruskih lutkarskih reditelja Evgenija Ibragimova, nadovezuje se na ljepotu i originalnost ruskih bajki, približava atmosferu tradicionalne ruske muzike i slikarstva, uz korišćenje magije koju dopušta teatar lutaka.

U predstavi igraju Katarina Krek, Jelena Simić, Branka Femić/Anđelija Rondović, Dijana Dragojević, Smiljana Martinović, Pavle Ilić, Sejfo Seferović i Davor Dragojević.

Scenograf, kostimograf i kreator lutaka je Ljudmila Genze, kompozitor Nikolaj Joakimov, dizajner svijetla Igor Fomin, dramaturg Zoran Đerić, koreograf Slavka Nelević, a asistent reditelja Davor Dragojević.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!