Ciklus edukativnih predstava za djecu od 23. novembra

#Citywalk #CiklusEdukativnihPredstavaZaDjecu

Untitled-54.jpg

Na inicijativu Sekretarijata za kulturu i obrazovanje Opštine Herceg Novi u narednom periodu u dvorani Park će biti prikazana serija predstava za djecu posvećenih problemima o kojima se malo priča. Ciklus će početi predstavom „Dar“ čija je tema autizam, i to 23. novembra (četvrtak), u nedelji u kojoj se obilježava Svjetski dan djeteta.

„Uslijediće i komadi koji se bave vršnjačkim nasiljem i bolestima zavisnosti. Želimo da na ovaj način sjedinimo dvije važne misije – da na novi način, kroz pozorište, poučimo mlade ljude i uvedemo ih u kulturni život grada”, objašnjava sekretarka Ana Zambelić Pištalo.

Početak predstave „Dar“ zakazan je za 19 sati. Po završetku slijedi interaktivna tribina u okviru koje će gledaoci će imati priliku da saznaju više o autizmu iz perspektive stručnjaka, roditelja i aktera komada.

Sekretarijat za kulturu i obrazovanje ovaj program realizuje u saradnji sa Javnom ustanovom kulture „Herceg Fest“, a biće uključene i hercegnovske škole, koje će u istoj nedelji organizovati radionice povodom obilježavanja Svjetskog dana djeteta.

Pročitajte još:   Nađeno ukradeno violončelo od milion €

„Dar“ – društveno angažovani komad o autizmu

Predstava „Dar“ autorke Milene Đorđević je priča o ljubavi, porodici, različitostima, prihvatanju sebe i drugih, koja se na suptilan i dirljiv način bavi temom autizma. Ovaj nesvakidašnji, društveno angažovani komad ima za cilj podizanje svijesti javnosti o autizmu.

Komad prati dječaka Kostu koji je u stanju autizma, od rođenja do puberteta, kao i njegovu prodicu. Kosta je poseban i drugačiji. On ima dar. Naučiće svoju porodicu da ponovo voli, okupiće ih i vratiti pravim vrijednostima.

„Predstava „Dar“ je edukativna i na umjetnički način pokazuje da je bogatstvo u različitosti. Zato smatramo da treba da je vidi što veći broj djece i roditelja. Dramska forma je odličan okvir kroz koji se šalje poruka da svako ima pravo da bude poseban, ali da smo u tome svi jednaki i imamo ista prava i obaveze“, kazala je Zambelić Pištalo.

Pročitajte još:   Otvorena izložba slika Ervina Ćatovića

Tekst glumice Narodnog pozorišta Milene Đorđević režirao je Miloš Đorđević. Igraju: Stojan Đorđević, Milena Đorđević, Milan Kovačević, Boba Latinović, Maja Ranđić i Zorana Bećić.

Izvor: Cafe Del Montenegro

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!