Dan i Noć muzeja 2018

U okviru programa proslave Evropske godine kulturne baštine, Dan i noć muzeja biće obilježeni u 11 opština u Crnoj Gori, 18. i 19. maja. U okviru manifestacije, publika će imati priliku da učestvuje u besplatnim programima koji se organizuju u Baru, Beranama, Bijelom Polju, Budvi, Cetinju, Herceg Novom, Kotoru, Nikšiću, Tivtu, Podgorici i Rožajama.

.Foto: .

Kako je saopšteno iz Ministarstva kulture, ovogodišnja tema manifestacije „Hiperpovezanost muzeja: novi pristupi, nova publika“, odabrana je u skladu sa idejom promovisanja samog termina „hiperpovezanost“, koji ukazuje na višestruke načine komunikacije koji postoje u savremenom svijetu, a baziraju se na elektronsku poštu, poruke, telefonsku komunikaciju, internet.

„Zahvaljujući tehnologijama muzeji danas, kroz savremenu prezentaciju kolekcija, mogu da dopru do nove publike, bilo da se radi o digitalizaciji, dodavanju multimedijalnih sadržaja ili promovisanju manifestacija i događaja na društvenim mrežama“, kazali su iz ministarstva.

Publika u Crnoj Gori imaće priliku da u kasnim večernjim satima posjeti stalne postavke muzeja u Baru i Rožajama.

U Beranama će biti prezentovana izložba „Gaser u Crnoj Gori“, a u Bijelom Polju 32. izložba „Likovno stvaralaštvo učenika osnovnih škola“ i kulturno-zabavni program „U akovu moje zlato“.

Publika u Budvi imaće priliku da besplatno posjeti stalne postavke i privremene izložbe Muzeja grada Budve, Moderne galerije, Spomen doma „Stefan Mitrov Ljubiša“, Spomen doma „Reževići“ i Spomen doma „Crvena komuna“.

Narodni muzej na Cetinju 18. maja organizuje cjelodnevni program od 11 do 20:30 sati, u okviru kojeg je planirano okupljanje kluba Slobodno vrijeme, predavanje na temu stećaka, dječija radionica „Abeceda muzejskih predmeta“, tematska izložba „Kućni ljubimci Petrovića“, tužbalice o muzeju, ali i predavanja o antifašizmu i berlinskoj umjetničkoj sceni.

Publika u Herceg Novom imaće priliku da posjeti izložbu „Lampe Đuričkog kamena“, koja se organizuje nakon predavanja „300 godina od osnivanja Topaljske komunitadi u Herceg Novom“.

U Kotoru će biti otvorene izlože „Vodena čarolija“ i „Crtanje svijeta“, a Pomorski muzej Crne Gore za najmlađe planira čas pomorstva „260 godina od pomorske bitke braće Ivanović iz Dobrote u luci Pirej“.

Muzej iz Nikšiča 18. maja prezentovaće multimedijalni projekat „Noli me tangere“, audio – vizuelni događaj „The private psychodelic reel“, a biće organizovane i edukativne radionice „Body Art“ i „Praistorija na teritoriji Opštine Nikšić“.

U Tivtu u okviru kompleksa Buća – Luković 19. maja biće prezentovano sedam izložbi, dok će u Podgorici bogat program podrazumijevati izložbu „Fotografi na crnogorskom dvoru“, radionicu „Ruke“, izložbu Petra Borovinića „Mozaici“ i promociju knjige „Lirske narodne pjesme iz stare narodne periodike“.

Iz ministarstva napominju da su obilježavanje Dana i Noći muzeja 2018 podražali JP Kulturni centar Bar, Polimski muzej, Muzej Bijelo Polje, Muzej i galerije Budve, Narodni muzej Crne Gore, Gradski muzej Mirko Komnenović i galerija J.B. Benković, Prirodnjački muzej Crne Gore, Pomorski muzej Crne Gore, JU Muzeji i galerije Nikšić, Muzeji i galerije Tivat, JU Muzeji i galerije Podgorica, JU Zavičajni muzej „Ganića kula“ Rožaje.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!