FIAT: Mađarski „Kralj Ibi“ najbolja predstava, specijalna nagrada za De Breu

By kristina jerkov

1609fiatnagrade


„K
ralj Ibi“ Maladype teatra iz Budimpešte, u režiji Zoltana Balaša najbolja je predstava FIAT-a 2014, dok je reditelj Diego de Brea dobitnik specijalne nagrade za svoje scensko viđenje Njegoševog „Gorskog vijenca“.

Stručni žiri, na čijem je čelu bila koreografkinja Sonja Vukićević, a činili su ga još dramska kritičarka Maja Mrđenović i reditelj Slobodan Milatović, odlučili su da ovog puta bude dodijeljeno ukupno šest nagrada. Predstavljajući njihovu odluku, PR festivala Milena Pejović podsjetila je da je za deset dana izvedeno jedanaest predstava, počevši od „Tri sestre“– prve koprodukcije FIAT-a sa budvanskim Grad teatrom i nikšićkim Zahumljem u režiji Ane Vukotić i Slobodana Milatovića – koja je bila van takmičarske selekcije.

– Teatarski program FIAT-a u odnosu naprošlogodišnje izdanje, osim ponovnog utemeljivanja sopstvene produkcije, odlikuje i znatno veći broj predstava, internacionalizacija, i velika raznovrsnost izvedbi – rediteljskih pristupa klasičnim i neklasičnim djelima – istakla je Pejović.

Ona je dodala da je namjera organizatora bila da današnjem proglašenju najboljih prisustvuju i dobitnici nagrada, ali da je bilo premalo vremena da se ta ideja i realizuje.

Jednoglasnom odlukom žiri je ispred svih produkcija stavio mađarsku predstavu „Kralj Ibi“ za koju ističu da je „Žarijevu kultnu tragičnu farsu, kroz uplitanje ironičnih osvrta na medijatizovanu stvarnost, duboko utemeljuje u duh našeg vremena, prema kome zauzima kritičan odnos“.

– Formalna eksperimentalnost, začudna i minimalistička scenska rješenja i iskonska radost u pozorišnoj igri ističu ovu izvedbu kao najbližom fiatovskom duhu – duhu autorskog čina, u kontekstu ovogodišnjeg festivala – navodi se u obrazloženju ove nagrade.

Takođe jednotlsno, specijalna nagrada dodijeljena je reditelju Diegu de Brei „za sveobuhvatan autorski, šekspirovski pristup“ u predstavi „Gorski vijenac“ Crnogorskog narodnog pozorišta.

Dejan Projkovski najbolji je reditelj festivala, a prizmananje je zavrijedio radom na predstavama „Opasne veze“ Dramskog teatra „Vera Komisarzevskaja“ iz Sankt Petersburga i „Hamlet“ Dramskog teatra iz Skoplja „za specifičan i raznolik estetski pristup u savremenom tumačenju klasike, zasnovan na odnosu veoma klasične dramaturgije i novog pozorišnog izraza“.

– Nagrada za najbolje glumačko ostvarenje većinom glasova dodjeljuje se Dejanu Liliću za ulogu u predstavi „Hamlet“, Dramskog teatra iz Skoplja za prikazan raznolik pejsaž hamletovskih stanja od tragičnog do komičnog. Nagrada za najbolje glumačko ostvarenje jednoglasno se dodijeljuje i glumačkom ansamblu predstave „Opasne veze“ Dramskog teatra „Vera Komisarzevskaja“ iz Sankt Petersburga za savršen spoj glumačke i plesne tehnike – odlučio je žiri.

Konačno, žiri se odlučio za još jednu specijalnu nagradu, koja je isto jednoglasno dodijeljena Darku Rundeku za primjenjenu muziku u plesnoj predstavi „Don Žuan“, ovogodišnjoj koprodukciji Grad teatra, beogradskog Bitef teatra, HNK „Ivan pl. Zajc“ iz Rijeke, Riječkih ljetnjih noći i nezavisne produkcije Maše Kolar „za uživo izvođenje muzike koja postaje muzička drama po sebi i, kao takva, svojevrsna duša predstave“.

Izvor: Analitika

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!