Izložbom „Boja lica“ otvorena galerija Pomorskog muzeja

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović otvorio je u Kotoru izložbu „Boja lica“ Tijane Gordić i Adina Rastoder, kojom je svečano otvorena galerija Pomorskog muzeja Crne Gore.

.Foto: .

„Od danas će se u Pomorskom muzeju lakše odvijati taj dijalog između kulturnog nasljeđa i savremenog umjetničkog stvaralaštva, zahvaljujući brojnim intervencijama koje su urađene u ovom zdanju i čime su stvoreni uslovi da palata Grgurina postane prostor koji može odgovoriti na sve zahtjeve savremene prezentacije i promocije kulturnih i umjetničkih sadržaja. Siguran sam da je večerašnja izložba uvod u jednu novu etapu Pomorskog muzeja, koja će kulturni život Kotora učiniti sadržajnijim i dinamičnijim, povećati broj posjetilaca i, što je možda najvažnije, privući veći broj mladih od kojih su mnogi realne prostore kulture zamijenili onim virtuelnim“, poručio je Bogdanović.

Direktor Pomorskog muzeja Andro Radulović rekao je da opravdanost postojanja ovakvog prostora ne treba dovoditi u pitanje.

.Foto: .

„Samim tim što su Muzej, čija je dragocijenost već u samoj njegovoj suštini, i do sada pohodili značajni umjetnički stvaraoci, Vasko Lipovac, Vojo Stanic, Vojo Tatar, Đorđe Bato Pravilovic, Milivoje Đurović i drugi, kojima se izlazilo u susret iz prostog razloga obaveze i poštovanja, bliskosti i prožimanja zajedničkih ciljeva, a to je uzdizanje i podržavanje segmenata kulturnog obilježja koji i te kako govori o nama kao naciji. Kotor, svojom kulturnom zaostavštinom nalaže i nameće generacijsku obavezu čuvanja i nadgradnje svog bogatstva i u tom smjeru ni mi, ni naša djeca za nama, ne smijemo dozvoliti da se u tome posustane. I upravo večeras dokazujemo da smo sa punom odgovornošću preuzeli tu obavezu, otvorivši jos jedna vrata na ovoj prelijepoj kotorskoj palati, palati Grgurina“, naveo je Radulović.

Autori izložbe „Boja lica“ su Tijana Gordić i Adin Rastoder, višestruko nagrađivani autori koji su svoja djela imali priliku da prikažu u okviru velikog broja samostalnih i kolektivnih izložbi u Crnoj Gori i inostranstvu. Izložba „Boja lica“ je njihova prva zajednička izložba.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!