KOTOR ART: Veče muzike i knjiga Ivane Stefanović

By kristina jerkov

0408IvanaStefanovic


A
utorsko veče srpske kompozitorke i spisateljice Ivane Stefanović pod nazivom „Muzika od ma čega“ biće sjutra priređeno u Crkvi Svetog Duha od 21 čas, na 13. Don Brankovim danima muzike, u okviru 6. Kotor Arta.

– Ovaj događaj zamišljen je kao koncert na kojem će biti izvedene kompozicije pisane za pozirište, o čemu će, između ostalog, govoriti i sama autorka. Djelove iz njene knjige eseja „Muzika od ma „čega čitaće glumica Katarina Krek. Muzički dio programa izvodiće gudački kvartet Il Belpaese, flautistkinja Angela Mijušković i pijanistkinja Marina Mikić – navodi se u najavi ovog programa.

Na repertoaru će biti gudački kvartet Play Strindberg, zatim Znakovi pored puta za flautu i klavir, kao i nekoliko djela za klavir: Jesenjinov valcer, Lagum, Samo za lijevu ruku i Igra.

Kompozitorka i spisateljica Ivana Stefanović studirala je violinu i kompoziciju na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, a specijalizirala je na Instititutu za istraživanje i koordinaciju – IRCAM u Parizu. Radila je na programima Radio-televizije Beograd, bila je muzička urednica Radionice zvuka Dramskog programa i glavna muzička urednica Prvog programa Radio Beograda. Od 2000. bila je direktorka programa za kulturu u Fondu Centar za demokratiju, umjetnička direktorka BEMUS-a i državna sekretarka Ministarstva kulture Republike Srbije. Bavi se graničnim muzičkim oblastima, radiofonijom, kao i scenskom muzikom. Pisala je muziku za više od 40 pozorišnih predstava i s njima učestvovala na brojnim festivalima. Objavila je knjigu proze „Put za Damask“ i knjigu eseja „Muzika od ma čega“ i „Privatna priča – prema sadržaju jednog kofera“. Ivana Stefanović nosilac je više nagrada i priznanja.

Via: Analitika

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!