Novi naslov Sandea Dodevskog u izdanju OKF-a

By kristina jerkov

0408smrttrajka


K
njiga „Smrt Trajka Lisice i druge priče“ makedonskog pisca Sande Dodevskog objavljena je u izdanju Otvorenog kulturnog foruma sa Cetinja, saopšteno je iz te izdavačke kuće.

– Novi svijet u pričama Sanda Dodevskog jeste njegova Makedonija. Izazov su mu teme iz djetinjstva, iz života, razumije se, smještene i istrgnute iz seoske sredine, nošene u najskrovitijim mjestima duše. Slika mirno. Pripovijeda škrtim izrazom, ali mu je potez veoma, veoma silovit i mnogoznačan! I to što slika, izvodi na malom prostoru, a opisano i napisano – ispričano kao da se samo od sebe širi, pa njegove kratke priče ostavljaju utisak poeme ili romana… Iako su mu teme pripovijedanja naizgled na fonu egzistencionalnog – značenje im je univerzalnijeg karaktera – zapisao je u recenziji ovog naslova Taško Georgievski, član Makedonske akademije nauke i umjetnosti.

Dragiša Madžgalj ističe da je autor priče smjestio pod „svojevrsni duhovni etimon“ i „sveo vezivnim stvaralačkim tkivom na kompleks unutrašnjih odrednica“.

– Kao i kod svakog pripovjedača od nerva, kod Dodevskog nema krupnih događaja, niti spektakularnih životnih drama. To je, crnogorskom čitaocu, još uvijek nedovoljno poznat svijet koji je Dodevski kompoziciono, a naročito stilski, uobličio u cjelovitu proznu tvorevinu, u kojoj, u nekolikim pričama, ima čak i „apstraktne realnosti“, razmještene u uporednoj perspektivi, u tek naznačenim slojevima rudimentarnosti. Dodevski ovo naročito vješto čini sa odsjajima i odbljescima djetinjstva i pečalnoga života koji se jedva naslućuje, a sav svijet koji je predmet piščeve projekcije smješten je na obalama jedne rijeke.

Urednik ovog izdanja je Pavle Goranović, a izdavač Milorad Popović.

Sande Dodevski rođen je u Jačincima kod Kumanova 1947. godine. Nakon završetka vojnopomorske škole, vanredno je studirao i diplomirao na Višoj pedagoškoj školi u Banjaluci, a potom i na Filozofskom fakultetu u Zadru na odsjeku Jugoslovenska književnost – filozofija. Objavio je zbirku kratkih priča „Kamen iz reke“. Dobitnik je Andrićeve nagrade za kratku priču, nagrade časopisa Život, dnevnog lista Pobjeda i specijalne nagrade za putopis u Frankfurtu, a objavljivao je i u časopisima Stvaranje, Mostovi, Doclea, Crnogorski književni list. Bavi se bibliotečkom djelatnošću i prevodilačkim radom. Član je Matice crnogorske od njenog osnivanja. Živio je u Herceg Novom, a sada u Đenovićima.

Via: Analitika

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!