Tarik Ali u subotu promoviše „Knjigu o Saladinu“ u Podgorici

By kristina jerkov

3107TARIQ


Č
uveni britanski pisac i filozof Tarik Ali promovisaće u subotu u Gradskoj knjižari u Podgorici od 18 časova, svoju „Knjigu o Saladinu“, čiji je prevod upravo objavila Nova knjiga.

Proslavljeni autor će tom prilikom sa publikom podijeliti svoja zapažanja o knjizi, a sa njim će razgovarati urednica podgoričke izdavačke kuće, Jelena Krsmanović.

Roman „Knjiga o Saladinu“ objavila je izdavačka kuća Nova knjiga, kao i naslov „U sjenci nara“, štampan prije dvije godine.

– „Knjiga o Saladinu“ predstavlja izmišljene memoare Saladina, Kurda koji je oslobodio Jerusalim od krstaša, koji svoja sjećanja u pero kazuje Jevreju Ibn Jakubu, ličnom pisaru. Saladin dopušta Ibn Jakubu da razgovara sa njegovom ženom i slugama, kako bi u memoarima mogao da prikaže cjelovit sultanov portret. Slijedi čitav niz međusobno povezanih priča, pripovijesti prepunih topline, sočnog humora i strasti, u kojima se ideali sudaraju sa stvarnošću, a želje brkaju sa snovima. U središtu radnje nalazi se dirljiva ljubavna priča između sultanove najdraže žene Džamile i prelijepe Halime, koja je kasnije dospjela u harem. Roman opisuje uspon Saladina do sultana Egipta i Sirije, i prati njegove pripreme da, u avezu sa podanicima hrišćanima i Jevrejima, povrati erusalim od krstaša – siže je ovog romana.

Via: Analitika

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!