Ljetnji kamp za kamernu muziku od 30. jula

Sedmi Ljetnji kamp za kamernu muziku – Montenegro Summer Camp for Chamber Music 2018, čiji cilj je afirmacija kamerne muzike i razvoj kamernih ansambala u našoj sredini, održaće se od 30. jula do 7. avgusta.

.Foto: .

Kamp će biti održan u srcu nacionalnog parka Lovćen, na Ivanovim koritima, u turističko – edukativnom centru “Lovćen”. Nakon sedmodnevnog rada kampa slijede dva završna javna koncerta: 6. avgusta u Ministarstvu kulture na Cetinju i 7. avgusta u KIC-u „Budo Tomović“ u Podgorici, najavljeno je na današnjoj konferenciji za medije.

Riječ je o projektu koji okuplja uglavnom mlade muzičare koji će u saradnji sa profesionalcima i profesorima/instruktorima svirati u standardnim i nestandarnim kamernim ansamblima i kamernom gudačkom orkestru. Preko 50 polaznika, različitih generacija i nacionalnosti učestvovaće u izvođenju raznovrsnog muzičkog programa (Crne Gore, Makedonije, Bosne i Hercegovine, Srbije, Bugarske, Rusije, Njemačke, Francuske, Norveške i SAD-a).

Urednica muzičkog programa KIC-a Maja Popović, kazala je da će i ove godine učesnici dobiti intenzivne poduke od muzičkih umjetnika, uz mogućnost da javno nastupaju. Istakla je i da je najveći broj polaznika iz Crne Gore, a zatim i regiona i šire, a interesantan zadatak bio je napraviti izbor muzike za kamerni orkestar u kombinaciji gudača i duvača.

Kako je rečeno, postignuti rezultati na prošlogodišnjem Ljetnjem kampu i izuzetna saradnja doprinijeli su da ekipa mentora i saradnika bude ista. To su: Anton Martynov (prof. na Kraljevskoj akademiji Monsu, Belgija i Nacionalnom konzervatorijumu u Parizu CNSMP), Eva Veith, Veljko Klenkovski (FMU – Beograd), Žana Lekić, Nataša Popović (MA – Cetinje) Marko Simović, Nadica Ristić Simović, Slađana Cvejić, Petar Obradović, Milan Ninković i Ana Cerović Zvicer (CSO) koji će tokom sedam dana raditi sa polaznicima u idličnom ambijentu Ivanovih korita.

Prva sekretarka Ambasade Njemačke i ataše za kulturu Ursula Rommerskirchen je istakla da Ljetnji kamp za kamernu muziku predstavlja primjer održivog kulturnog projekta i primjer dobre saradnje između Crne Gore i Njemačke u kulturnoj oblasti. Izrazila je želju da Međunarodni Ljetnji kamp u budućnosti izgradi finansijsku osnovu za samoodrživost i samostalnost i da se još čvršće pozicinonira na međunarodnoj sceni uz poruku “muzika nas povezuje globalno”. Tom prilikom zahvalila se Sekretarijatu za kulturu i sport Glavnog grada, Kulturno – informativnom centru “Budo Tomović” i Ministarstvu kulture Crne Gore na plodonosnoj i divnoj saradnji sa željom da se ista uspješno nastavi u budućnosti.

Flautiskinja i profesorica kamerne muzike na Muzičkoj akademiji na Cetinju Žana Lekić je podsjetila na značaj ovog kampa koji je univerzalnog karaktera i koji pruža mladim ljudima u Crnoj Gori i šire jedan poseban vid edukacije, a koji kao krajnji rezultat ima završne koncerte. Pored toga istakla je važnost podrške ovakvim kampovima od strane relevantnih institucija i tom prilikom se zahvalim svima koji su prepoznali njegov značaj. Posebno joj je drago što se pomjeraju granice kako u muzici, tako i u geografskom smislu, imjući u vidu da se ove godine pridružuju mladi ljudi i iz inostranstva.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!