Marković pokrovitelj omaža Ljubu Ševaljeviću

Cijeneći značaj i jedinstvenu vrijednost interpretacije crnogorskih izvornih pjesama, sa zadovoljstvom smo prihvatili inicijativu da predsjednik Vlade bude pokrovitelj događaja pod nazivom „Niđe nebo nije plavo kao iznad Crne Gore“, saopšteno je iz Vlade Crne Gore.

Foto: Vlada Crne GoreFoto: Foto: Vlada Crne Gore

„Poznati stihovi pjesme već su ušli u kolektivno sjećenje Crnogoraca zahvaljujući neponovljivom glasu Ljuba Ševaljevića koji je kroz pjesmu i muziku slavio ljepotu i vrijednosti Crne Gore“, saopšteno je iz Markovićevog kabineta.

Deset godina od smrti Ševaljevića, kako su kazali, prilika je da istaknu njegove zasluge u afirmaciji crnogorske izvorne muzike, njene narodne muzičke baštine, i kulturne tradicije.

„Pedesetak kompozicija koje je Ljubo izvodio ostaće upamćene kao trajno muzičko i kulturno nasljeđe i dio identiteta Crne Gore. Njegov glas, talenat i ljubav prema crnogorskoj narodnoj pjesmi dali su pečat trajanja njegovom ukupnom stvaralaštvu u kojem danas uživaju sve generacije građana Crne Gore“, kazali su iz Vlade.

Odajući još jednom poštovanje Ljubu Ševaljeviću, ali i drugim stvaraocima koji su neumorno pronosili slavu crnogorskog melosa, u ime Kabineta predsjednika Vlade iz Markovićevog kabineta zahvalili su Organizacionom odboru i svima koji su svojim prisustvom iskazali pijatet prema interpretatorima crnogorske narodne muzike.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!

Ostavite komentar