Počinje Festival priče – Zavičajne staze Bihor

Pod nazivom „Umjetnost je sumnjiva“, u Petnjici večers u 19.30 sati, promocijom knjiga i kulturno-zabavnim programom, počinje XI Festival priče – Zavičajne staze Bihor 2018.

.Foto: .

„Gost Festivala je Refik Ličina, pjesnik, pripovjedač i prevodilac sa švedskog na naš jezik. U promociji njegovog stvaralaštva i romana „Dalge“ učestvuju književnici Dragana Tripković, Vasko Raičević, Rebeka Čilović i Selma Rastoder. Razgovor o književnosti inspirisaće slikarska inicijacija „U središtu duše“ akademske umjetnice Adele Nurković-Kulenović“ najavljuju iz NVO Centar za kulturu – Bihor.

Kako je navljano, iste večeri, u drugom dijelu programa, uslijediće promocija zbirke priča „Razmeđa Bihora“ sa prošlogodišnjeg Festivala.

„Knjiga sadrži 32 priče autora iz Crne Gore i regiona a predstaviće je Safet Hadrović Vrbički i Jasmina Halilović-Murić“, kazali su organizatori.

Za muzički dio programa „U bašči sevdaha“ pobrinuće se hor ILHAM i orkestar TEFERIDŽ sa solistima: Irmom i Ildom Nurkovć, Mirsadom Tarhanišem, Zikretom Murićem i Adisom Murićem.

Početak te regionalno poznate manifestacije, i jedanaestu godinu postojanja, obilježavaju „Bihorske lile“, tradicionalni plamen julskih vatri koje najavljuju ljeto.

„Odlučili smo da entuzijastički započnemo Festival koji je postao središte referentne kulture u pograničnom dijelu Crne Gore, planirali veoma sadržajan program, ali je njegovo održavanje i dalje neizvjesno zbog nedostatka finansijske podrške. Nadamo se da će Komisija Ministrastva kulture prepoznati i podržati realizaciju ovog Festivala.
Sa svih strana od učesnika i kulturnih poslenika stižu pohvale, apeli da izdržimo i mi će mo dati maksimum u granicama realnih mogućnosti i u zavisnosti od najavljene podrske prijatelja Festivala. Sve ostalo je u ingerenciji drugih“, navodi se u saopštenju.

Organizatori podsjećaju da je na ovogodišnji konkurs Festivala “Zavičajne staze – za priču inspirisanu Bihorom”, prispjelo 37 rukopisa.

„Žiri u sastavu: Zuvdija Hodžić, Sofija Kalezić i Elvedin Nezirović, ocjenjuje priče pod šifrom i uskoro će saopštiti koje priče zaslužuju nagrade i pohvale“, kazali su iz Centra za kulturu – Bihor.

Dodjela nagrada i veče posvećeno laureatima planirano je 9. avgusta u Petnjici.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!

Ostavite komentar