Pomovisana zbirka pjesama don Branka Sbutege

Promocija zbirke pjesama don Branka Sbutege „Križni put i druge pjesme“ održana je sinoć u Bogorodičinom hramu na Prčanju.

Foto: KotorArtFoto: Foto: KotorArt

„Publici su se obratili dr Antun Sbutega, istoričar, diplomata, admiral bokeljske mornarice, kao i Ratimir Martinović, pijanista i direktor međunarodnog festivala KotorArt. Stihove su čitali glumci Milena Gardašević i Igor Đorđević a u muzičkom dijelu je nastupila mlada, talentovana gitaristkinja Nađa Janković sa dvije numere“, saopšteno je iz KotorArta.

Navodi se da je pjesme je sakupio i priredio don Brankov brat, Antun Sbutega, i radi se o do sada neobjavljenim pjesmama u izdavaštvu KotorArt Don Brankovih dana muzike.

„Branko je ostavio sve svoje pjesme u rukopisu, a poslije njegove smrti ja sam ih sakupio i priredio prvu zbirku od 60 pjesama koju je pod nazivom „Sebedarje“ 2007. godine objavio KotorArt. Tada sam izabrao pjesme koje su bile najrazumljivije, jer su one pisane na raznim papirima i papirićima, Brankovim teško razumljivim rukopisom, često križane pa dopisivane, neke od njih imaju više verzija tako da ih je bilo vrlo teško razumjeti i rekonstruisati. Najveći broj pjesama, onih koje je bilo teže pročitati, sam ostavio tada za neko drugo izdanje. Prošlo je 11 godina od izdavanja „Serbedarja“ i evo sam uspio da priredim za štampu još 95 pjesama. Zbirku sam nazvao „Križni put i druge pjesme“, po pjesmi za koju je napisao sonetni vijenac“, kazao je Antun Sbutega.

Foto: KotorArtFoto: Foto: KotorArt

Sliku „Kristov silazak u Had“, koja je reprodukovana na naslovnoj strani zbirke pjesama naslikao je do Branko 1980. godine u Rimu.

Pijanista i direktor KotorArta Ratimir Martinović, kazao je da knjiga „Križni put i druge pjesme“ predstavlja treće u nizu izdanje KotorArta, nakon prve knjige pjesama don Branka Sbutege „Sebedarje“ i dr Antuna Sbutege „Blažena Ozana“. On je kazao da izdavaštvo nije primarni zadatak, niti misija festivala KotorArt-a, ali jeste čuvenje našeg kulturnog nasleđa u što svakako spadaju don Brankove pjesme.

„Raznovrsni program tokom „Don Brankovih dana muzike“ je slika u malom onoga što Kotor predstavlja i što Kotor treba da bude. Kotor je bio i biće, mjesto tolerancije, uvažavanja različitosti, a to bi vam sigurno rekao i don Branko“ poručio je između ostalog Martinović.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!

Ostavite komentar