Promocija romana za djecu Žarka Vučinića

Roman za djecu „Puh Đorđe i duhovi triftara“ autora Žarka Vučinića biće predstavljen u petak, 13. aprila u Mulrimedijalnoj sali KIC-a „Budo Tomović“ od 19 sati.

.

Kako je saopšteno iz KIC-a o knjizi će govoriti prof.dr Sofija Kalezić glavni urednik izdavačke kuće „Gligorije Dijak“, Sonja Živaljević književni kritičar, mr Goran Radojičić i autor. Odlomke iz knjige čitaće Dubravka Drakić.

„Knjiga ‘Puh Đorđe i duhovi triftara’ je drugi dio avanture o vragolastom puhu i njegovoj družini nakon uspjeha knjige ‘Čudesni svijet puha Đorđa’. U toj savremenoj ekološkoj bajci za djecu na originalan način utkana je ljubav prema bisernoj rijeci Tari i Prošćenskim planinama – mističnom predjelu okupanom rajskim bojama, legendama predaka i iskonskom životu gorštaka – putokazu za bolje sjutra svih nas pod kapom nebeskom“, saopšteno je iz KIC-a.

Knjigu su, podjsećaju, ilustrovali Dragoslav Dedić i Anastasija Kostić, a objavljena je u izdanju Izdavačke kuće „Gligorije Dijak“ u Podgorici 2017. godine.

„U priči su opisane autentične lokacije pomenutog kraja, kao i lokacije koje se nalaze u okviru Nacionalnog parka ‘Durmitor’, čime knjiga promoviše turizam zasnovan na prirodnim vrijednostima u Crnoj Gori. Knjiga je napisana za đake od IV do VII razreda osnovnih škola“, navodi se u najavi promocije.

Poznati dječiji animator Žarko Vučinić, rođen je 1972. godine u Beogradu, gdje je i završio Šumarski fakultet. Tokom studentskih dana bavio se ekološkim temama kao novinar na Trećem kanalu RTS. Početkom XXI vijeka bio je savjetnik za međunarodnu saradnju i portparol u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Crne Gore. Nakon toga, radio je kao konsultant na međunarodnim projektima iz oblasti šumarstva, zaštite životne sredine, turizma zasnovanog na prirodnim bogatstvima, poljoprivrede i veterine. Koordinirao je i kreirao predstavljanje crnogorskog sektora šumarstva i poljoprivrede na Svjetskim i Evropskim konferencijama. Napisao je više od 20 scenarija za kratke tematske filmove. Od 2014. godine izvršni je direktor nevladine organizacije „UROŠ – Udruženje za razvoj ruralnih oblasti i šumarstva“.

Prvu knjigu za djecu „Čudesni svijet puha Đorđa“ objavio je 2016. godine, a njen nastavak „Puh Đorđe i duhovi triftara“ dobio je Nagradu Udruženja crnogorskih pisaca za djecu i mlade za najbolju knjigu za djecu objavljenu u 2017. godini. Član je Udruženja crnogorskih pisaca za djecu i mlade i Književnog kluba „Grlica“.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!